Seglarna har svårt att släppa Hangöregattan

Klassiker. Segelbåtarna duggade tätt i Hangö under helgen. Bild: Jesper Sundström

I helgen avgjordes den klassiska Hangöregattan. För seglarna är det mer eller mindre säsongens höjdpunkt och en stor del av deltagarna återkommer varje år.

På fredagsmorgonen gick startskottet för den 111:e upplagan av Hangöregattan. Hamnen fylldes snabbt av ivriga seglare som väntade på att komma ut på havet.

Helsingforsaren Henri Virkkunen hörde till dem som skulle inleda tävlingen. Men han hade ändå tid för en kort pratstund innan båten kallade.

I år deltog han i sexornas klass och det var femte gången som Virkkunen tävlade i Hangö. Enligt honom är det stämningen som skiljer Hangöregattan från de övriga tävlingarna.

– För en tid sedan avgjordes regattan i Helsingfors och den ordnas av flera olika föreningar. Men det innebär också att alla båtar inte håller till i samma hamn. Det blir så klart svårare att veta hur det går för de andra och det är inte lika roligt då det är utspritt.

Det är ändå inte fallet i Hangö där Östra hamnen fungerar som tävlingscentrum. Och dessutom är närheten till de olika restaurangerna någonting som uppskattas.

– Segling är en tung gren. Man är tvungen att både klara av att gå på fest och stiga upp tidigt följande dag, säger Virkkunen skämtsamt.

Tillbaka igen

Mats Löfberg sitter i en av hajbåtarna och gör de sista förberedelserna inför start. För hans båtlag har resan till Hangö startat i Jakobstad, båten har de transporterat på en trailer.

– Jag deltog i min första Hangöregatta någon gång under 1980-talet. Hur många regattor det har blivit för kan jag ändå inte säga, berättar han.

Precis som under de senaste åren så deltar Löfberg i hajklassen. Ofta har båten också hållit till i toppen av klassen, men segern har varit svår att knipa.

– Skämtsamt kan man väl säga att vi brukar komma hit och bli tvåa. Men sedan är det bara så att vill man hävda sig mot de bästa så är du tvungen att komma till Hangö. Det går inte att hålla till i Jakobstad och delta i de lokala tävlingarna, säger Löfberg.

FM på kommande

Med sin tradition och historia är Hangöregattan ett av de mest klassiska idrottsevenemangen i Finland. Samtidigt bör man ändå komma ihåg att för seglarna så är det inte den enda tävlingen som spelar roll.

Till exempel Mats Löfberg berättar att FM som avgörs i Karleby i slutet av juli är en viktig tävling.

– Vi vann guldet i fjol så visst hoppas vi på att upprepa bedriften. Men vi har redan seglat i så många år så vi vet att det inte lönar sig att ta någon större stress. Det gäller att undvika misstagen, ofta räcker det långt.

Även om Löfberg till största delen tävlar i Finland, så har det också funnits år där det blivit aktuellt med besök utomlands.

– En gång åkte vi till Frankrike på en hajbåtstävling, men det var lite annorlunda. Deras båtar skiljer sig en del från våra.

Sådana problem uppstår ändå inte i Hangö och om det har varit möjligt, så har det varit givet att delta i regattan.

– Samtidigt lönar det sig att tänka på att Hangöregattan inte är ensam om att locka deltagare i Finland. Till exempel Champagne-regattan i Helsingfors är stor. Men visst är det speciellt att tävla i Hangö, säger Mats Löfberg.

Lyckad helg

Tävlingsledaren Kalle Niemi är nöjd med helgen. Drygt 180 båtlag hade hittat till Hangö och responsen bland deltagarna var god.

– Det är svårt att vara missnöjd när vädret var så här bra, särskilt med tanke på hur det såg ut i juni. Några starter var tvungna att ställas in på grund av svag vind, men på det stora hela gick det bra, säger han.

Deltagarantalet var nu aningen mindre än i fjol, men det är inte någonting som väcker större huvudbry. Det är vanligt att det varierar från år till år. Under helgen väckte ett av Transfennicas fartyg en del uppmärksamhet. Mitt under pågående tävling kom skeppet in på tävlingsområdet.

– Tävlingsområdet ligger nära farleden och tidigare år har vi haft kontakt med fartygen och på så sätt har de kunnat väja för tävlingen. Nu fungerade det inte, men samtidigt har det här kanske fått onödigt stor uppmärksamhet, säger Kalle Niemi.

Mer läsning