Seglarna återvänder till Hangö för regattan

Dags igen. I dag kör årets Hangö regatta i gång. Bild: Lina Enlund

I dag kör årets Hangöregatta i gång. Man seglar i 18 olika klasser och lite över 200 båtar är anmälda.

Det är dags för den 110:e upplagan av seglingstävlingen, Hangöregattan. Drygt 205 båtar deltar, vilket är ungefär samma antal som i fjolårets rekordstora regatta.

– Även om det är 205 båtar, är det inte endast 205 personer på plats. Med alla besättningsmedlemmar inräknade, blir siffran stor. I fjol låg den på 876, säger tävlingsledaren Kalle Niemi från Hangö segelförening.

Utöver HSF hör också Hangö udds segelsällskap och Ekenäs segelsällskap till arrangörsföreningarna.

– Det är viktigt att man ställer upp på olika håll. Det handlar inte om några små arrangemang och vi är 70 funktionärer. Av dem är 60 ute på havet, säger Niemi.

På samma gång som man kan tro att arrangemangen går på rutin, berättar han att det inte riktigt är så.

– Det är klart, vi vet hur det skall gå till. Men en del av funktionärerna kan vara nya, och då måste man lära ut hur det går till. Förstås är vi ändå tacksamma för alla som ställer upp och annars skulle det heller inte gå.

Vidare säger han att det finns en sak som arrangörerna aldrig kan påverka, hur mycket man än skulle vilja.

– Vädret är en sådan sak. Det spelar inte någon roll hur ofta man gjort det här, eller hur man planerat, om vädret inte är segelvänligt.

Viktig tradition

Hangöregattan är en av de mest kända, om inte den kändaste, i Finland. Inte minst deltagarantalet är ett bevis på det.

– Vi räknar med att två tredjedelar av deltagarna är sådana som återvänder år efter år. För många är det här också så pass viktigt att man planerar sommarens övriga händelser efter när regattan hålls, säger Kalle Niemi.

Antalet båtar rör sig alltså i samma mängder som tidigare år, men fördelningen mellan större och mindre båtar är en annan än vad den brukar vara.

– Vi har lite flera stora båtar här i år, som åttor och sexor. Orsaken till att det finns färre mindre båtar, är att det också ordnas EM.

Årets regatta börjar i dag och avslutas på söndag.

– Regattan är en viktig tradition, men inte kan man endast upprätthålla något på det sättet. Det handlar om en kontinuerlig marknadsföring som gör att vi syns, säger Kalle Niemi.