Seger i Hagmans sista match som SIF-tränare

En sista seger. Kaj Hagman (på huk) gjorde sin sista match som SIF-tränare på lördagen. Hans lag vann med 33–32. Bild: Jesper Sundström

Sjundeå IF:s handbollsherrar avslutade säsongen med en målrik match mot Åbo IFK. På hemmaplan vann SIF med 33–32.

SIF:s handbollssäsong är över. Laget klarade inte av att ta sig vidare från den nedre fortsättningsserien och det betydde att lördagens hemmamatch mot Åbo IFK avslutade säsongen.

Matchen utvecklades till en spännande historia och publiken bjöds på många mål. Första halvleken började jämnt och inget av lagen klarade av att rycka. Trots det så var det SIF som höll i taktpinnen och ledde med ett par bollar.

Mot slutet av halvleken ökade SIF på försprånget och i paus var ställningen 16–12 till hemmalaget. I början av andra halvlek kom ÅIFK i kapp och när matchuret visade 38.47 stod det 20–20 på tavlan.

Efter det låg lagen varandra hack i häl och turades om att leda med någon boll. Det var jämnt till slutet och med en dryg minut kvar att spela var ställningen 32–32.

Då steg Ardo Puna fram och gjorde 33–32 med sju sekunder kvar att spela. Matchen var vunnen och SIF fick avsluta säsongen med en seger.

– Det var skönt att vi kunde vinna men jag märkte att huvudena inte var med i spelet. Förstås spelade det in att matchen var betydelselös, säger SIF-tränaren Kaj Hagman.

Sommarlov

För SIF är matcherna över och laget kan se tillbaka på en varierande säsong. Skador, sjukdomar och svackor gjorde att laget slutade på sjunde plats i grundserien med 14 poäng. I den nedre slutserien blev laget tredje och det var GrIFK och HIFK som gick till kvartsfinal.

Laget fick klara sig utan nyckelspelare Ardo Puna under stora delar av säsongen och överlag fick många unga spelare ta ett stort ansvar. Dessutom ledde de olika truppbekymren till att rutinerade Jan Hagman fick spela på fel position, för att nämna några av problemen.

– Även om det är min egen bror så måst jag lyfta fram hans insats. Jan spelade fast han var sjuk och har hjälpt till mycket. Vår situation hade varit annorlunda om Ardo hade varit med hela säsongen, säger Kaj Hagman.

För Hagaman var lördagens match den sista som SIF-tränare. I vintras meddelade föreningen att laget skulle byta tränare inför nästa säsong. Nästa säsong är det Teddy Nordling och Marcus Sjöstedt som håller i trådarna.

I efterhand säger Hagman att tränarbytet påverkade laget.

– Efter att SIF hade meddelat om sitt beslut påverkades spelarna i ett par veckor. Vi hittade tillbaka till vårt spel men då var det redan för sent och även om det blev klart i den nästsista omgången att vi missar kvartsfinalen, så missade vi den tidigare än så.

Vad Hagman skall göra till näst är oklart. Men däremot kan han med säkerhet säga att han också i fortsättningen är intresserad av att jobba med handboll.

– I sommar hoppas jag bli antagen till en tränarutbildning i Sverige och dessutom funderar jag på mina alternativ inför nästa säsong. Det har varit fina år i Sjundeå med medalj och några spelare som har tagit steget vidare. Dessutom värmer kvartsfinalsegern över Dicken för ett år sedan ännu i dag.

SIF-ÅIFK 33–32 (16–12)

Ardo Puna 10, Ott Varik 5, Sten Maasalu 5, Taavi Tibar 4, Gustav Svanbäck 3, Vincent Voutilainen 2, Atte Marjamäki 2, Jan Hagman 2