Sebastian Långström tog ett lagbrons i skytte-VM

Medalj. Sebastian Långström ingick i det finländska lag som tog ett VM-brons. Bild: Joni Stenström

Sebastian Långström från Kyrkslätt Skytteförening var med det finländska lag som knep ett lagbrons i herrjuniorernas 3x40 skotts VM-tävling med miniatyrgevär. Från lördag till onsdag avgjordes juniorernas tävling med gevär och pistol i Suhl, Tyskland.

Detta var första gången som juniorernas VM ordnades separat från seniorernas VM och det finländska laget var effektivt. Deltog gjorde också förutom Långström, klubbkompisen Henna Viljanen.

Individuellt var helmatchen också Långströms bästa tävling när han var 11:e med 1 163 poäng, det bästa resultatet Långström nått utomhus. Långström blev tre poäng från en finalplats. Det finländska laget tog alltså brons.

De finska pojkskyttarna var mycket jämna, Cristian Friman hade 1 160 och Matias Kiuru 1 158 poäng. Ungern segrade med nytt junior världsrekord och Kroatien var tvåa med samma resultat som Finland. Yukun Liu från Kina segrade i finalen och i grundserien var Istvan Peni från Ungern bäst med 1 179 poäng.

– Det här hade jag satsat mest på så det var roligt att lyckas. Samtidigt så trodde jag att det skulle räcka till en finalplats, så det grämer att jag inte nådde finalen. Det kändes ju förstås bra ändå när vi knep ett lagbrons, konstaterar Långström.

De andra grenarna svåra

På luftgevär och liggande med miniatyrgevär hade Långström det jobbigt. På luftgevär sköt Långström 615,5 poäng och kom in på en 59:e plats. Till final krävdes 624,1 poäng. Miran Maricic från Kroatien korades till världsmästare.

På liggande sköt Långström 607,1 poäng och var 63:e. Där fick man ändå se någonting historiskt, då Cristian Friman som första finländska junior någonsin vann ett VM-guld i en gevärsgren. Finalgränsen låg på 619,6 poäng.

Viljanen 28:e

Henna Viljanen sköt jämnt och ganska långt på sin egen nivå under VM. Viljanen var som bäst 28:e det var hon på 3x20 skott med miniatyrgevär på 575 poäng, alla tre finländska damjuniorer sköt samma resultat. Till final skulle ha krävts 581 poäng, Yingjie Zhu från Kina korades till världsmästare när Kina tog en trippelseger.

På liggande med samma vapen kom Viljanen in på en 37:e plats med 611,0 poäng, Katerina Kolarikova från Tjeckien segrade med nytt damjuniorvärldsrekord, 624,9 poäng.

På luftgevär sköt Viljanen 412,5 poäng med det kom hon in på en 44:e plats. I den mycket hårda tävlingen, till final krävdes 417,2 poäng. Segern gick till Kina när Yingjie Zhu knep sin andra seger under tävlingarna.

Sebastian Långström och Henna Viljanen är uttagna i EM-laget bestående av 30 skyttar som reser till Azerbajdzjan i slutet av juli. De är ensamma västnylänningar på plats. Det här betyder att bland annat Raseborgs Skyttars Krister Holmberg inte blev uttagen.

Mer läsning