Sea Horse Week viktig för ridskolan

I år fyller Sea Horse Week 20 år. Med undantag för några år har tävlingarna i banhoppning ordnats i centrum av Hangö. Tävlingarna bidrar också till att utveckla ridskolans verksamhet. På årets populära minikurs lär sig barnen handskas med hästar.

– Det bästa var att få sköta ponnyerna. Och nu kan jag sitta upp i sadeln utan hjälp!

Det går inte att ta miste på Kiira Koivusalos lycka och stolthet när hon berättar om kursen hon deltog i för ett par veckor sedan. Det var första gången Hangö udds ryttare erbjöd en halv dagskurs som riktade sig till för barn över fem år, och den blev en omedelbarsuccé. Tanken med kursen är att barn skall få bekanta sig med hästar, stallet som miljö och få prova på olika grenar inom hästsport.

– Vi fick rykta hästarna, leda dem, rida och åka kärra. Vi fick också rida utan sadel, berättar Kira Koivusalo.

Och så fick de pyssla om de tre stallkaninerna Pätkis, Dumle och Fami.

– Den senaste veckans diskussionsämne har varit om vi skall skaffa kanin, säger Kiiras mamma Sanna Koivusalo.

Trendbrott

Ridlärare Mia Maukonen säger att minikursen visade sig vara ett ypperligt sätt för barn att komma i kontakt med hästar och ridning.

– Tre timmar om dagen är lämpligt i början. Barnen hinner prova på olika saker, och det är inte lika resurskrävande som ett riktigt ridläger för oss.

Ännu för tio femton år sedan fanns det gott om flickor som vistades i stallet då de inte red. Nu har trenden svängt, barnen "hänger" inte längre i stallet.

– Det här är inget unikt för oss, utan syns över hela landet. Men i ett skede började vi undra varför det inte kommer nya generationer till stallet, säger Maukonen.

Viktigt med bra grunder

Att barn inte längre spenderar lika mycket tid i stallet har olika orsaker: man har flera hobbyer än förr, skolan tar mer tid, och i vissa fall har ridningen kanske blivit inriktad på prestation snarare än på samvaron i stallet. Därför har man också i Hangö satsat på barnen skall hitta till hästarna.

– På kursen lär vi ut grunderna i hästhållning. Att lära sig hur hästen beter sig i olika situationer är viktigt med tanke på säkerheten och den egna utvecklingen, säger Mia Maukonen.

Åtminstone Kiira Koivusalo vill gärna fortsätta, även om hon också har andra hobbyer som dans, musikskola och klättring.

– Tackvare kursen kan hon så småningom välja sin egen grej, säger Sanna Koivusalo.

Hon har inte ridit själv, men tycker att det verkar vara en bra och mångsidig hobby.

Hästveckan ger synlighet

Från minikursen till GP-klasserna i Sea Horse Week som rids i Hangö den här veckan är det förstås en bit att gå. Men ingen omöjlighet – också i år finns flera av ridskolans adepter representerade i de lättare klasserna. Bland andra Carolina Grahn, Emilia Hellman, Ida Repo, Ulrika Hämäläinen och Pinja Varsanpää är ryttare som har en bas i Hangö stall eller försvarar den lokala föreningens heder. Tävlingarna ger Hangö udds ryttare synlighet, men bidrar också rent ekonomiskt till att utveckla ridsporten på flera plan.

Miina Lähdeniemi, styrelseordförande för Hangö udds ryttare, har själv ridit sedan barnsben. Under den tiden har sporten utvecklas en hel del:

– I dag har eleverna större möjligheter att tävla på annan ort än tidigare, då stallet mest höll egna tävlingar. Att tävla ger synlighet och det kräver att träningen håller hög standard.

Ansvar och gemenskap

Eftersom evenemanget är så stort, med över 1 000 starter i olika klasser och en krävande logistik, har man bildat en egen förening för det praktiska och ekonomiska. Intäkterna kommer ändå ridskolan till nytta. Ett av de större projekten är renoveringen den gamla stallbyggnaden så att den uppfyller dagens standard.

– Luftkonditioneringen är helt förnyad och boxarna större. Golvet lades på nytt, vilket underlättat personalens arbete, säger Lähdeniemi.

Pengarna används också för att utveckla ridskolan.

– En bra ridskola är viktig för att den erbjuder meningsfull sysselsättning och motion. Genom att sköta hästar lär man sig att ta ansvar och i stallet möts både unga och gamla i ett gemensamt intresse, säger Lähdeniemi.

Att Sea Horse Week och ridskolan stödjer varandra syns också i det faktum att tävlingarna ordnas med frivilliga krafter.