Se video: Chiliätartävlingen fick ögonen att tåras

Finlands främsta chiliätare heter Ira Broberg och kommer från Esbo. Hon kämpade till sig titeln under Ingå chilidagar i lördags.

Ingås första chilidagar lockade en jämn ström av besökare. Utöver det mångsidiga och informativa programmet kunde de modigaste pröva sina gränser i chiliätningstävlingen. Tolv personer ställde upp på tävlingen som gick ut på att äta en hel chilifrukt. Chilina blev starkare allt efter, och den som sist stod på scenen vann.

Vinnare blev Ira Broberg från Esbo. Efter tävlingen satt hon och hämtade andan med några glas mjölk.

– Jag tycker om starka chilin, så jag tänkte att jag skulle ha en chans att vinna. Det var nog lite värre än jag hade tänkt mig, säger hon.

Populära smakprov

På lördagseftermiddagen tillredde Markus Haapala och Henry Hietanen chiliburgare framför publik. Under matlagningen bjöds publiken, utöver lockande goda dofter, också på en rejäl dos chilikunskap. Genom smakprov på chiliröror kunde publiken också själv bedöma chilins effekter. Det bjöds på tre sorter - Aji Cristal, Rocoto Montufar och Hainan Yellow Lantern.

– När ni smakar kan ni ge själva märka att det är skillnad på hur chilina bränner. Fast till exempel rocoto-chilina är ganska starka är det en mjukare brännande känsla än andra. Och den brännande känslan ökar inte, säger Hietanen.

Finns skillnader

Under uppvisningen passade arrangörerna på att sticka hål på vissa seglivade myter om chili.

– Chilifröna är inte det starkaste i chilin, det är fröfästena. Och jo, man vänjer sig ju mer man äter, säger Aapola.

Camilla Österman från Ingå gillade uppvisningen.

– Det är roligt när de berättar och förklarar varför dt bränner och hur, säger hon.

Hon prövade på alla tre sorters röror som erbjöds och tyckte om dem alla.

– Man märkte nog skillnaden i smak, säger hon.

Niklas Günsberg och Jonte Wickström har kommit från Esbo för att spana in evenemanget.

– För att chili! förklarar Günsberg, som gärna använder mycket chili i nästan all matlagning.

– Det är gott, säger han.

Vill sprida kunskap

Att sprida kunskap om chilin är en av Finlands chiliförenings främsta syften. Hietanen, som själv haft chili som hobby i sju år, är nu föreningens ordförande och vill gärna flytta fokus på något annat än styrkan.

– Jag tycker att folk för mycket fokuserar på chilistyrkan, så vi försöker få fram chilins kulinariska sidor mera. Folk känner ju inte till så mycket om chili för att ingen berättar om det för dem – utom vi, säger han.

Som en del av satsningen på kunskap ordnade arrangörerna en informativ chiliutställning, där femtio chilisorter låg framme med information om sortens egenskaper.

– Det har varit jättelyckat och har varit populär. Det fungerar bra visuellt. Jag brukar föreläsa mycket om chili och berättar om hur många sorter det finns, men här blir det visuellt tydligt, säger Hietanen.

Arrangörerna är nöjda med publikmängden, som enligt den lokala arrangören Elias Haapman rörde sig om kring 3 000 människor på lördagen.

– Med tanke på att vi ordnade evenemanget på väldigt kort varsel har här varit bra med folk, säger han.

Chilidagarna i Ingå fortsätter på söndag klockan 10–19. Tävling om vem som klarar av att äta flest Naga Morich-chilin ordnas klockan 17.