SE Mäkinen anställer och utvidgar

Logistikföretaget SE Mäkinen i Hangö anställer ett tjugotal nya arbetare. Det behövs eftersom företaget fått en ny kund som innebär att de hanterar 25 000 fler bilar om året från och med årsskiftet.

Logistikföretaget SE Mäkinen fick en ny kund i början av året. Med den nya kunden kommer mängden bilar som kommer till SE Mäkinen för importkonditionering (PDI) och montering av tilläggsutrustning att öka med cirka 25 000 bilar om året.

År 2017 gick 30 000 bilar genom SE Mäkinen.

– Det är en stor grej för SE Mäkinen och det möjliggör en investering på området, säger produktionschef Jan Malmström.

När de importerade bilarna är PDI-granskade och har fått sin utrustning transporteras de vidare till kunden som beställt bilen eller bilarna. Alla SE Mäkinens lastbilar är gula. Bild: Sarah Grönstrand

Nya lediga jobb

Därför kan företaget erbjuda ungefär 20 nya jobb i Hangö. Även det är en stor ökning eftersom företaget i dag har 54 anställda i staden.

FAKTA

SE Mäkinen

SE Mäkinen är ett logistikföretag som finns i frihamnen i Hangö sedan 2015.

Företaget finns också i Vanda.

Företaget utför importkonditionering (PDI) av nya bilar och installerar tilläggsutrustning i bilarna.

PDI står för Pre Delivery Inspection.

PDI innebär att bilens yttre och inre granskas, bilmattor läggs i och handböcker sätts i handskfacket. Bilen tas också ur transportläge, vilket betyder att bilens elektronik startas upp efter att ha varit avstängs under transporten.

En av SE Mäkinens stora kunder är VR.

– Vi hoppas att vi hittar arbetskraften lokalt, men vi har förstås krokar utåt inom Raseborgs område, säger Malmström.

Enligt Malmström vill SE Mäkinen satsa på Hangö.

– Det är viktigt för oss och viktigt för Hangö att ge Hangöbor arbete.

Företaget behöver nya montörer, PDI-granskare, folk som flyttar bilarna, arbetsledning och kontorsjobb.

Flera bilmärken

En ny kund innebär i praktiken att SE Mäkinen får utrusta och granska flera bilmärken än tidigare.

Men det är inte frågan om en ny kund för hamnen. SE Mäkinen tävlar om PDI-kontrakt med Assistor och Uuttera. Det är en av dem som förlorat en kund till SE Mäkinen.

Köpte ny PDI-central

En del av kundens bilmärken har redan börjat hanteras av SE Mäkinen, vilket betyder att det för tillfället är lite trångt inne i PDI-centralen. Men det är ett tillfälligt problem eftersom företaget har investerat i en till hall i frihamnen.

Hallen har stått tom i flera år, sedan Toyota flyttade sin PDI-verksamhet till Malmö. Sedan dess har ingen hittat en vettig funktion för hallen, men nu behöver SE Mäkinen den och köpte den i början av året.

Företaget SE Mäkinen har köpt en ny lokal i Frihamnen i juli 2018. Den ska vara redo för användning i slutet av 2018 när SE Mäkinens får fler bilmärken att granska i och med att de fått en ny kund. Bild: Sarah Grönstrand

Hallen renoveras och utrustas för tillfället, men ska vara klar för användning senast vid årsskiftet.

– Den nya fastigheten gör att vi kan utvecklas och erbjuda utrustning för större skåpbilar.

Investerar i nya system

Utöver nyanställningar och en ny hall investerar SE Mäkinen i sitt system.

– När antalet bilar ökar kraftigt måste vi bättre följa med vilka bilar som ska köras vart.

En testversion av ett nytt system som gör det möjligt att följa med exakt var på området en bil är parkerad, vilken kund den tillhör och vilka åtgärder som ska göras när.

– En kund vill inte alltid ha bilen genast. Därför står den här i förvaring och sköts om tills den behövs.

Jan Malmström är produktionschef för SE Mäkinen. Företaget installerar tilläggsutrustning i nyimporterade bilar och gör en PDI-granskning av bilen i Frihamnen. Bild: Sarah Grönstrand

Exempelvis bilfirmor i Helsingfors kan ha det ganska trångt i sina lokaler. Är parkeringen för trång ökar risken att bilar skråmas.

– Därför levererar vi bilen när bilfirman har en köpare till bilen eller just före den kan rullas in i försäljningshallen.

Systemet gör det också möjligt att räkna ut exakt hur många bilar som ryms på olika fält på området SE Mäkinen hyr av frihamnen. Systemet testas i Hangö.