SDP lämnade förhandlingsbordet i Raseborg

Raseborgs Socialdemokrater avbröt söndagskvällens förhandlingar med SFP om fördelningen av ordförandeposterna efter kommunalvalet.

Det var andra gången sedan valet som de två stora partierna träffades för att förhandla om ordförandeposterna. SDP hade inväntat motpartens svar och i går kom beskedet: SFP är inte villigt att dela med sig utan vill ta hand om både stadsstyrelseordförandeposten och fullmäktiges ordförandeskap.

Raseborgs Socialdemokrater påpekar i ett pressmeddelande att Raseborg är Nylands mest socialdemokratiska kommun, med ett väljarstöd på 29,5 procent.

Då Raseborg grundades (2008) uppgjordes ett gentlemannaavtal mellan SFP och SDP om att dela på de högsta posterna. I valet 2012 gick socialdemokraterna bakåt och lät därmed bli att göra anspråk på både ordförandeskapet i fullmäktige och i stadsstyrelsen. I årets kommunalval gick SDP däremot framåt och fick ett tilläggsmandat i fullmäktige. Maarit Feldt-Ranta samlade hela 1 659 röster.

Socialdemokraterna är besvikna på att kommuninvånarnas önskan om att ge förtroende för Feldt-Ranta inte uppskattas av Svenska Folkpartiet. Raseborgs Socialdemokrater säger sig vara redo att ta ansvar för staden och dess utveckling.