Schjerfbeck firas med expressiv picknick

SOL. Adrienne von Schantz har kommit till parken för att måla med sin mormor. Bild: Elsa Kemppainen

Helene Schjerfbeck firas med en expressivitet lånad av konstnären själv. – Hon vågade vara annorlunda, säger Johanna Cedercreuz som ledde målarverkstad i Skepparträdgården på måndagen.

Anita och Juliet Lehtinen är några av dem som kommit till Skepparträdgården med penslar och färger. I picknickkorgen finns chokladcroissanter, kaffe och saft.

På pappret tar ett parklandskap form med säkra drag. Anita Lehtinen målar och ritar mycket, men det är inget krav för att delta. Ett hundratal samlas för måleri, musik och picknick när Helene Schjerfbecks födelsedag firas med program i Skepparträdgården. I år hissas också flaggan för att fira en av våra största konstnärer.

– Det är på tiden att fler kvinnor får en egen flaggdag, säger Jennifer Dahlbäck som är ordförande för Schjerfbeck-sällskapet som tagit initiativ till flaggningen med Akvarellföreningen i Finland.

Som det sett ut tills nu har enbart Minna Canth utgjort ett undantag bland de mansdominerade flaggdagarna.

Bildkonsten har heller ingen flaggdag till skillnad från till exempel litteraturen, säger Dahlbäck – den förtjänar att lyftas upp till samma nivå.

Expressivt i ljud och bild

Det går ingen nöd på dem som glömt picknickkorgen hemma – Vanessa Hasselberg och Sarah Lönnqvist säljer tacopaj och mockarutor i sitt popup-kafé. Kön blir snart lång, och ännu är det inte ens lunchdags.

Och så klämtar klockan. Alla blickar upp mot skyn. Klockan tolv hissas flaggan i en stång som lånats av staden och transporterats till parken. Applåder, och efter ett kort tal av Jennifer Dahlbäck sätter Helsinki Soundpainting Ensemble i gång på scenen.

Gruppen är vilt improviserande – ljudmattor av flöjtar, kontrabas, gitarr och skrattsalvor målar en ljudbild lika expressiv som Helene Schjerfbecks konst. Med handtecknen signalerar kompositören till sin ensemble vad som ska hända härnäst, och skapar således föreställningen i realtid med det bandet hittar på.

Musiken inspireras av tre eror i Schjerfbecks skapande. Moderna damer, självporträtt från slutet av karriären och en mer klassisk stilperiod bygger upp helheten. Det expressiva är ett nyckelord i konstnärens verk, säger Jennifer Dahlbäck.

– Helene Schjerfbeck var viktigt för det nya, moderna uttrycket. Än i dag är hon aktuell och det finns ständigt något nytt att hitta i hennes konst.

Känslan i de stora dragen

Lilla Adrienne von Schantz har kommit till parken för att måla med sin mormor. Hon doppar penseln i vattnet och för runt den över den knallgula färgknappen tills penseln är mättad.

– Jag målar en sol, och en flicka med långt hår, säger Adrienne.

Och en gubbe som är lite längre än flickan, tillägger hon efter en stund. Hon tycker om att måla och gör det ofta. Motivet förändras alltmedan målandet framskrider, och snart dyker också smultron från sommarstugan upp på pappret.

Den här sortens expressivitet tilltalar också konstnären Johanna Cedercreuz som leder verkstaden. Hon minns en fjorton år gammal yngling som under fjolårets verkstad hängivet deklarerade att han älskar att måla. En liknande kick fick hon själv när hon hittade konsten.

– Det gäller att inte följa stränga normer, att våga vara innovativ våga kasta sig ut och ge sig hän känslan, säger Cedercreuz om sin konstfilosofi som fokuserar på de stora dragen i stället för detaljerna.

Hon menar att en bild inte nödvändigtvis behöver vara föreställande – ett träd kan målas som ett färgfält, en skog som ett färgspel. Precis hur många grenar trädet har spelar inte någon roll så länge du vågar släppa loss.

Hon låter sig inspireras av Helene Schjerfbecks enkla drag och moderna, förenklande stil.

– Hon vågade vara annorlunda.

Flaggan i stång för Helene Schjerfbeck

Helene Schjerfbecks födelsedag och bildkonstens dag firades som en målarpicknick den 10.7 i Skepparträdgården. Arrangörer är Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs, Ekenäs konstförening, EKTA museum samt Raseborgs stads kulturbyrå.

Inrikesministeriet rekommenderar nu flaggning på Helene Schjerfbecks födelsedag. Flaggdagen blev verklig på initiativ av Schjerfbeck-sällskapet och Akvarellkonstföreningen i Finland.

Mer läsning