Schjerfbeck firades med konsten

Kreativa själar. Ulla Bäckman och Gero Mylius deltog i bildkonstverkstäderna på Schjerfbecks födelsedagsevenemang. Bild: Patrik Lindström

Många kom till Ekta museum i Ekenäs i dag, tisdag, för att fira Helene Schjerfbecks födelsedag och bildkonstens dag.

Konstnären Helene Schjerfbecks födelsedag firades med pompa och ståt i Ekenäs i dag, 10 juli. Samtidigt firades även bildkonstens dag genom verkstäder i målning och teckning.

Salen var fullsatt då violinisten Frida Backman inledde evenemanget vid lunchtid. Konserten var tillägnad havet – ett mycket passande tema.

– En av orsakerna varför Helene Schjerfbeck flyttade till Ekenäs var havet. Musiken har alltid varit en uppskattad del av firandet, säger Jennifer Dahlbäck som är ordförande för Helene Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs.

Både ortsbor och turister stod på kö för att se Schjerfbecks konstverk, njuta av musiken, samt måla ute i trädgården. På eftermiddagen ordnades även brevläsning.

– Det är roligt att se att det finns ett så stort intresse. Det gick över våra förväntningar, säger Dahlbäck.

Många ivriga besökare

Det populära evenemanget var ett samarbete mellan Ekenäs konstförening, Ekta-museum, Schjerfbeck-sällskapet och Raseborgs kulturbyrå.

Evenemanget är en tradition i Ekenäs, men nytt för i år var att det ordnades i Ekta-museet.

– Det är väldigt passande att vara här i och med att basutställningen Helene Schjerfbeck liv och konst finns här, säger Dahlbäck.

Även från museets sida är man nöjd.

– Ibland kan det vara svårt att hålla evenemang här samtidigt som man har utställningar, men den här gången passade det eftersom det är fråga om en konstutställning utan några föremål som är i vägen, säger Katja Riski från Ekta.

För violinisten Frida Backman var det en ära att vara en del av evenemanget. Hon spelade framför en stor publik.

– Det var avslappnad stämning och publiken var förväntansfull. Jag tycker i allmänhet att det är ett trevligt evenemang. Det är roligt att många intressen kombineras, säger Backman.

Redan under den första halvtimmen hade hundratals besökt evenemanget.

– Det var en salig blandning av ortsbor och turister. Om jag var tvungen att gissa skulle jag säga att fördelningen ungefär var 50/50, men det är svårt att säga, säger Dahlbäck.

I konstens tecken

Verkstäderna i målning och teckning var mycket populära. För verkstäderna stod Johanna Cedercreutz Karsten med temat måla snabbt, samt Clara Wahlström.

– Vi vill med evenemanget visa att konsten är för alla och att alla ska våga prova på konst. Tröskeln är lägre att delta om det finns mycket olika typer av program under dagen, säger Camilla Klingstedt som är ordförande för Ekenäs konstförening.

Två som uppskattade verkstäderna var Ulla Bäckman från Ekenäs och Esbobon Gero Mylius.

– Det är bra att komma hit för att uppdatera ens kunskap, säger Bäckman.

– Jag har varit konstintresserad hela mitt liv och genom att komma till evenemanget hedrar jag Helene, tillägger Mylius.

Mer läsning