Sång och musik för asylsökande

Fullsatt. Många hade kommit för att ta avsked av de asylsökande i Västnyland på Pallas i Karis i lördags. Bild: Märta Nummenmaa

En konsert för att uppmärksamma asylsökande i Västnyland ordnades på Bio Pallas i Karis i går 18 mars. Salen var så gott som fullsatt.

Av asylsökande i Västnyland har omkring 15-20 procent fått negativa asylbeslut. Hela Västnyland ville genom konserten tacka asylsökandena för tiden de spenderat här.

Som arrangörer stod Röda Korsets avdelningar i Karis-Pojo och Hangö, Kulturföreningen Etnokult samt gruppen Sonic control. Asylsökande från Raseborg och Hangö fick gratis busstransport till konserten.

Börje Mattsson och Antsu Vuorinen hade varit med och planerat evenemanget.

– Målet med konserten var att uppmärksamma asylsökande. Vi ville visa för dem att de alltid varit och alltid kommer att vara välkomna i Västnyland, säger Mattsson.

Konsert för att visa vänskap

I slutet av mars stänger flyktingförläggningen i Mjölbolsta. Raseborg resort lades ner tidigare i höstas. Också förläggningen i Hangö kommer att stängas.

– Det här är väldigt tråkigt. Det har varit tufft för de asylsökande och därför ville vi glädja dem med den här konserten, säger Vuorinen.

Både asylsökande och finländare uppträdde. En av grupperna som uppträdde var The Asylum Seekers som består av asylsökande från Mjölbolsta. De kommer ursprungligen från Irak, Somalia och Kurdistan.

Henri Heikkinen spelade trummor och Antsu Vuorinen stod för det musikaliska arrangemanget, medan männen i gruppen The Asylum Seekers valde låtarna.

Aktörer i Raseborg ville genom konserten uppmärksamma vänskapen med asylsökande samt ge sitt stöd åt dem.

Partirepresentation

Stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, Anders Walls, representerade staden. Han höll ett tal för att tacka alla asylsökande från Raseborgs sida. Svenska folkpartiet, Samlingspartiet, Vänstern, Socialdemokraterna och De gröna bidrog till konserten tillsammans med företagare, församlingar och Röda Korset.

Publiken var fylld av glada ansikten som njöt av konserten. Diana Nordström som är byråsekreterare på Mjölbolsta var en av besökarna.

– Jag har varit i kontakt med de asylsökande sedan de kom hit och har blivit bekant med dem. De är otroligt duktiga på att sjunga och spela, säger hon.

Asylbesked lästes upp

Malou Ilmoni och Rose-Marie Malm satt också i publiken och uppskattade konserten. De har tillsammans med asylsökande en teatergrupp som bär namnet Jalla Jalla. De har besökt skolor och bibliotek och uppträtt med bland annat folksagor på både arabiska och svenska.

– Jag känner dem personligen och då är det speciellt sorgligt att se att så många fått negativa asylbesked, säger Ilmoni.

En nöjd konsertbesökare var irakiern Abbas Karaghod som nu bor i Karis.

– Konserten var verkligen helt fantastisk, säger han.

Skådespelaren Kati Outinen läste upp negativa asylbeslut från Migrationsverket under konserten. Dessutom hölls flera tal för att tacka asylsökande.

– Jag hoppas att ni vet att Raseborg alltid kommer att ta emot er med öppna hjärtan, säger Börje Mattsson i sitt tal.

Konserten ordnades under devisen "Farwell Mjölbolsta flyktingförläggning".

Mer läsning