Sandblom tar sats mot ny säsong

Nya mål. Linda Sandblom siktar på att delta i EM nästa sommar. Men innan det skall mycket arbete utföras. Bild: VN-arkiv/Jesper Sundström

Linda Sandbloms senaste utomhussäsong präglades av diverse problem och HIK-höjdhopperskan nådde aldrig de höga höjderna. Men nu är det glömt och blickarna har vänts mot EM i Tyskland nästa sommar.

Efter att året innan ha deltagit i EM och OS, samt slagit nytt finländskt utomhusrekord, var förväntningarna stora på Linda Sandblom i somras. Men trots en bra inomhussäsong så fick hon det aldrig att stämma på allvar.

Hennes årsbästa landade på 184 centimeter, nio centimeter lägre än ett år tidigare. Då slog Sandblom nytt finländskt rekord i och med hoppet på 193 centimeter i Kuortane.

– Jag hade en skada i somras, som i sig antagligen var en gammal skada. Men den revs upp under säsongen och påverkade mina resultat. Jag har fått behandlingar för den, men har ändå tränat sedan slutet på september, säger hon själv.

Varierande säsong

Fast det senaste året innehöll en del motgångar, fanns det också positiva saker. Inomhussäsongen gick bra för Sandblom som hoppade nytt finländskt rekord på 191 centimeter. Dessutom representerade hon Finland i EM och tog ett kanske inte så oväntat FM-guld.

Sommaren innehöll sedan bland annat ett nytt FM-guld, men de höga hoppen infann sig aldrig.

– Med tanke på hur det kändes under inomhussäsongen så hade jag nog hoppats på bättre utomhusresultat. Men som sagt, skadan påverkade mig men det var också andra saker som spelade in.

Även om Sandblom inte hade hoppat högre än 184 centimeter så valde hon att åka till London för att tävla i VM. Finalgränsen låg på 194 centimeter. Sandlom behövde tre hopp på sig för att klara av ingångshöjden 180 centimeter, men på 185 centimeter rev hon ut sig och världsmästerskapen var över.

Nästa sommar finns det en ny möjlighet att prestera på ett mästerskap. Då går nämligen EM av stapeln i Berlin. Om Sandblom får åka till Tyskland blir det hennes andra europeiska utomhusmästerskap.

– Det är säsongens huvudmål för min del. I det här skedet vet jag inte exakt hur min tävlingskalender kommer att se ut, men redan nu kan jag säga att det blir färre tävlingar än i somras.

Öppet kring inomhussäsongen

Eventuellt kan det bli aktuellt med två stora mästerskap för Finlands bästa damhöjdhopperska. I mars är det dags för inomhus-VM i Birmingham. Men i det här skedet vet inte Sandblom om hon siktar på det, hon vet inte ens om det blir någon inomhussäsong.

– Jag har ännu inte bestämt mig för om jag kommer att tävla i vinter. Om jag bestämmer mig för att göra det, så fattas beslutet med kort varsel.

Hon säger också att hon inte kommer att minska på träningen om hon väljer att tävla inomhus.

– Jag kör oberoende på för fullt och för min del är det viktigare att lyckas på sommaren. Men som sagt, jag vet ännu inte hur det blir den här gången.

Välkommet stöd

Damidrott får kanske inte alltid den uppmärksamhet som den förtjänar och visst känns det ibland lite konstigt att Linda Sandblom tillåts föra en så anonym tillvaro som hon gör. Det handlar ändå om Finlands bästa kvinnliga höjdhoppare och Sandblom innehar de finländska rekorden både utomhus och inomhus.

Också själv säger hon att får hållas i fred, även om det förstås nu som då är någon som stannar henne på gatan. Hangö är ändå inte så stort.

– Samtidigt är det här ändå inte någonting jag brukar tänka på och inte har jag egentligen fokuserat på att jag är bäst i Finland. Men visst är det roligt då till exempel juniorer vill prata med mig.

För en tid sedan uppmärksammades Sandblom för allt det hårda arbete hon lägger ner på sin idrott. Sparbanksstiftelsen i Hangö valde då att understöda henne med 10 000 euro.

– Egentligen handlar det om två stipendier som har slagits ihop till ett, då både föreningen och jag sökte det. Förstås är jag oerhört tacksam, en sådan här summa är till stor nytta för den fortsatta satsningen.

Bland annat kan hon nu regelbundet gå på olika behandlingar och liknande utan att tänka på den ekonomiska biten. Det underlättar så klart mycket med tanke på hennes seriösa idrottsutövning.

– Det här är förstås också ett tecken på att någon tror på mig och det stärker definitivt min motivation. Framför allt med tanke på den senaste säsongen känns det här förtroendet bra, säger Linda Sandblom.

Mer läsning