Sandblom och Berghem i medvind

Bra start. Linda Sandblom kom in på en fin andra plats i Jyväskylä. Bild: VN-arkiv/Jesper Sundström

Friidrott Hangöklubben HIK:s Jonna Berghem och Linda Sandblom stod för bra insatser i friidrott på tisdagen. I en inomhustävling i Jyväskylä löpte Berghem nytt personligt rekord och Sandblom hoppade 1,84 i höjdhopp.

Inomhussäsongen i friidrott är i full gång och på tisdagen var det dags för Jyväskylä Indoor Games. Där deltog HIK:s Linda Sandblom och Jonna Berghem och med en knapp månad kvar till FM gav de lovande formbesked.

På den udda distansen 300 meter stod Berghem för ett bra lopp och kom i mål på tiden 37,92 efter Jelizaveta Bryzgina från Ukraina som vann 37,75. Det finns inte något officiellt finländskt rekord på distansen, men Ella Räsänen har varit snabbast med tiden 37,81.

– Målet var att slå hennes tid och visst var det nära. På samma gång som jag är nöjd över mitt personliga rekord, grämer det att jag inte var lite snabbare. Loppet började bra, men jag höll tillbaka lite på slutet, säger Berghem.

Hon deltog också på 60 meter, i försöksheatet kom hon i mål på tiden 7,43. Också det var nytt personbästa och på samma gång den snabbaste tiden i Finland i år.

– Det var kul men jag är lite förvånad över att det gick så bra. Loppet var inte på något sätt perfekt.

Bra hopp

Också för Berghems klubbkompis Linda Sandblom var tävlingen lyckad. I höjdhoppet blev hon andra efter att ha hoppat årsbästa 1,84. Höjden 1,86 blev dock för svår för henne, med tre rivningar som resultat.

– Det var en positiv överraskning. Målet var ett resultat som började på 180 och det klarade jag, säger Sandblom.

Hon säger ändå att årets inomhussäsong inte är av högsta prioritet.

– Tankarna är redan på sommaren. Vintern kommer mera handla om att hitta en fungerande modell.

Precis som Jonna Berghem, kommer Sandblom att delta i FM om några veckor. Sandblom åker ändå till Tammerfors utan några målsättningar.

– Går det bra är det roligt, men det är inte något jag tänker på.

Jonna Berghem säger att vid sidan om inomhuslandskampen mot Sverige, är FM vinterns stora mål.

Viktig sommar

Dock kommer man inte ifrån att det är sommaren båda två har i tankarna. Med EM i Amsterdam och OS i Rio, finns det gott om motivation för att göra bra resultat.

– OS har varit mitt mål i fyra år och det har inte ändrat. Men visst hoppas jag också klara av EM-gränsen, säger Sandblom.

För Berghem är tanken att delta på 200 meter vid de europeiska mästerskapen.

– I den bästa av världar skulle jag klara av kvalgränsen redan under vintern, säger hon.

Damer, 300 m: 1) Jelizaveta Bryzgina Ukraina 37,75, 2) Jonna Berghem HIK 37,92 (årsbästa i Finland), 3) Anastasia Bryzgina Ukraina 38,40.

Damer, 60 m: 1) Simone Facey Jamaica 7,18. Försök, heat 2: ...2) Jonna Berghem HIK 7,43.

Damer, höjd: 1) Elina Smolander LapVi 184 (årsbästa i Finland), 2) Linda Sandblom HIK 184, 3) Viivi Voutilainen TuUL 182.