Sandblom höjer ribban för Hickens handboll

För handboll. Höjdhopparässet Linda Sandblom (i mitten) har tillträtt som HIK:s verksamhetsledare. Från HIK är ordförande Teppo Puputti och sekreterare Petra Nordström nöjda med lösningen. Bild: Thomas Sundström

Handboll/Friidrott HC HIK:s handboll tar hjälp av friidrotten. Linda Sandblom har tillträtt som föreningens verksamhetsledare.

HC HIK har i dagens läge en stor och livlig verksamhet. Nu tar man ytterligare ett steg framåt då Linda Sandblom – mest känd som höjdhoppare – i måndags inledde sitt arbete som verksamhetsledare för föreningen.

– Det ska bli roligt, säger hon själv.

För HIK:s del är det ett stort steg framåt. I och med man fick ett bidrag från undervisnings- och kulturministeriet har man nu den här möjligheten.

– Det har varit aktuellt under flera år redan, men det har främst fallit på att vi inte haft lämpliga kandidater. Men sedan kom Linda och vi överens och det är vi väldigt nöjda med, säger Teppo Puputti, HIK-handbollens ordförande.

Viktiga uppgifter

Linda Sandblom var i år Finlands bästa damhöjdhoppare och deltog i OS och EM, samt slog ett nytt finländskt rekord på 193 centimeter. Den karriären fortsätter i allra högsta grad, men tio timmar i veckan arbetar hon också för HIK-handboll.

– Det känns som en ganska lagom dos. Mera än så skulle jag knappast ha tid eller möjlighet att göra. Nu kan jag göra båda sakerna på allvar, säger hon.

Nu kommer hon bland annat att hjälpa till vid minilagens träningar, samt leda en eftermiddagsklubb för de allra yngsta. Men också arbetet med till exempel föreningens webbsidor står på agendan.

– Över huvud taget finns det väldigt mycket arbete inom en förening i dagens läge. Inte minst administrativt ställs det helt andra krav på arbetet än förut. Rent allmänt börjar det gå i den riktningen att en förening behöver anställda funktionärer, säger Petra Nordström som är sekreterare i HC HIK.

Bekant gren

En viktig del av Sandbloms arbete kommer också att vara kontakter utåt. En mycket väsentlig grupp i det sammanhanget är juniorernas föräldrar och familjer.

– Det är mycket viktigt att juniorernas föräldrar är involverade. Det ska inte bara handla om att man kör barnet till hallen för träningen eller matchen, säger Teppo Puputti.

I det avseendet vet Linda Sandblom precis vad det handlar om. Även om hon är friidrottare har HIK-handbollen alltid haft en stor roll i det Sandblomska hemmet. Hennes bröder spelar nu i division 1 och själv har hon också ett förflutet som flickspelare inom Hicken.

– Det var en bra hobby, men friidrotten tog sedan sakta över.

Viktig friidrott

Rent praktiskt kommer nu Sandblom att arbeta med HIK under vinterhalvåret. Därefter blir det paus under sommaren då friidrotten kommer i första hand.

– Satsningen på friidrott är lika stor som tidigare och jag tror inte att det kommer att vara några problem med att kombinera friidrotten med jobbet med handbollen. Och förstås är det ekonomiskt en lättnad, säger Linda Sandblom.

Arbetet inom HIK fortsätter sedan nästa höst. Finansieringen för projektet tar slut våren 2018.

– Då får vi diskutera fortsättningen. Först och främst handlar det förstås om vad Linda själv tycker och vad hon vill göra, säger Teppo Puputti.

– Vi måste också utreda om vi har några möjligheter att få fortsatt stöd från ministeriets sida. Det finns också vissa kostnader för föreningen som är förknippade till projekt, men vi får se hur det blir med allt, säger Petra Nordström.

Medvind

Läget är också tacksamt så till vida att HIK-handboll seglar i en viss medvind. Man har många juniorlag och både herrar och damer med i seriesystemet.

– Så det att vi får en resurs till betyder mycket och visst vill vi fortsätta utveckla verksamheten, säger Teppo Puputti.

En riktigt intressant fråga är vad som händer efter den här säsongen. HIK:s herrar är för närvarande bäst i division 1 och på god väg mot FM-ligans nivåmätning. Chanserna är stora att man i vår får ta en ordentlig tankeställare på om man vill söka en ligalicens för nästa säsong.

– Det är en intressant fråga, och i dagens läge vet vi inte vad vi gör. Att spela i ligan är inte något man bara gör rakt upp och ner, utan det ställer helt andra krav på både laget och ekonomin. Man ser ju hur det gått för Pargas som tog steget upp till den här hösten och hur tufft det varit. Men som sagt – vi får återkomma till den här frågan, säger Teppo Puputti synnerligen diplomatiskt.