Samma förutsättningar som tidigare

Cocks är stor förhandsfavorit och utmanas närmast av BK-46 och Dicken. Därefter kan det vara ganska jämnt. Förutsättningarna är alltså desamma som tidigare i FM-ligan i herrhandboll.

FM-ligan inleds i kväll med åboländska derbyt Åbo IFK–Pargas IF. Totalt deltar tio lag som spelar en dubbelserie.

Efter grundserien fortsätter sedan de fyra främsta i den övre slutserien, medan lagen på platserna 5–8 spelar i den nedre. De två bästa i den övre slutserien går direkt till semifinal, medan lagen på platserna tre och fyra i den övre slutserien, samt de två bästa i den nedre slutserien spelar kvartsfinaler om två semifinalplatser.

Lagen på platserna nio och tio spelar nivåmätningsmatcher tillsammans med de två bästa i division 1. Hur många av division 1-lagen som på allvar vill stiga är sedan en annan sak – nu har sex av tio division 1-lagen redan ett lag från samma förening i FM-ligan.

Inför ligastarten rankar VN ligalagen på sedvanligt manér.

1. Cocks

Riihimäkilaget skriver åter en gång finländsk handbollshistoria då man spelar i Champions Leagues gruppspel för första gången. Det kräver förstås sitt, men med tanke på det nationella seriespelet lär slutresultatet inte påverkas. Den internationella spelartruppen är lika stark som tidigare, ett litet frågetecken kan dock vara om man lyckas fullt ut ersätta viktiga Aliaksandr Bachko som flyttade till Brest.

2. BK-46

I Karis spelar man för medalj i år igen. BK har tappat en hel del spelare, men värvningen av Robin Sjöman uppväger mycket. Sebastian Säkkinen får ett stort ansvar då han ska ersätta den förra säsongens succéspelare Topias Laine. Får BK ännu en vänsterhänt skytt stärks oddsen ytterligare, men redan nu bär nyckelspelarna Andreas Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Bogdan Klepa laget riktigt långt.

3. Dicken

Den förra säsongen blev en verklig framgång. Dicken slog ut BK i semifinalerna och pinade i finalerna ett sargat Cocks på allvar. Också i år blir Dicken att räkna med – det ser brödraparen Broman och Granlund till tillsammans med så viktiga linjespelaren Tadas Stankevicius och Mikael Mäkelä i målet. Enda förändringen i laget är att Valdar Noodla varvar ner i HK Pötsi – den förlusten kan dock i och för sig vara överraskande stor.

4. SIF

I våras missade Sjundeålaget med knapp marginal en plats i kvartsfinalerna, nu kan man gå in bland de fyra bästa. Ardo Puna var förstås en förlust, men Alexander von Numers och Eduard Zackharov borde vara två bra förstärkningar. SIF kan lyckas bra i år, men då gäller det att Rony Leven och Ott Varik fortsätter leverera på hög nivå. På bänken har SIF en intressant konstellation i Teddy Nordling och Marcus Sjöstedt.

5. HIFK

Det lär bli jämnt i mitten av tabellen och HIFK kan vara det verkliga jokerlaget. I våras pinade man Dicken i kvartsfinalerna, och också nu har man ett intressant lag. Mycket avgörande blir dock hur man får lagspelet att fungera med många nya utländska spelare. Det är förmodligen med dem HIFK står och faller. Ardo Puna kan leda laget långt, men då skall han hållas frisk. Hittills har han under sina år i Finland haft en sällsynt dålig tur på den fronten.

6. GrIFK

I Grankulla blåser det nya vindar och nya tränaren Kaj Hagman står inför en intressant utmaning. Borta från den förra säsongen är nyckelspelarna Richard Sundberg, Fredrik Forss och Alexander von Numers och det lär märkas. I svensken Anton Karlsson har GrIFK en mycket intressant linjespelare, medan Anthony Hellakoski borde vara en bra förstärkning när han väl blir spelklar efter sin långvariga knäskada.

7. Atlas

Också i Myrbacka är listan på dem som försvunnit lång och det är klart att spelare som Anthony Hellakoski, Sebastian Säkkinen, Nikko Kinos och Kenneth Åstrand lämnar stora luckor efter sig. Kvar är dock de utländska förstärkningarna, samt den verkliga nyckelspelaren, målvakten Tuomas Laitinen som i praktiken aldrig sviktar. En plats bland de sex bästa kan dock vara svår att nå.

8. ÅIFK

Åbolaget tillhör dem som kämpar om en plats bland de åtta bästa. I våras tog man sig dit på målfoto och visst kan det gå vägen nu också. Truppen har breddats avsevärt då en rad unga spelare från SIF och GrIFK kommit dit, men det i särklass mest intressanta namnet återfinns vid sidan av planen i form av tränaren Robin Karlsson. BK-ikonen finns även med på spelarlistan och kan väl behövas också på planen.

9. HC HIK

Hickens första säsong i ligan var riktigt tung, men nu kan det gå bättre. Men då måste nyförvärven Nikola Zujic och Kristofer Karlsson lyckas. Mathias Sandblom missade en rad matcher under den förra säsongen och honom behöver Hicken definitivt. Vinner HIK rätt matcher kan det räcka långt – hemmamötet mot Åbo IFK i den fjärde omgången kan bli nog så riktgivande.

10. PIF

I Pargas fortsätter man i kroatiskt kommando trots att Boris Dvorsek lämnade laget. In kom i stället landsmannen Marko Brezic med meriter från Norge, Tyskland, Italien och USA. På planen har tre av den förra säsongens utländska förstärkningar försvunnit och på plussidan har man i stället två nya. Något säger att deras insatser kan bli nog så avgörande.