Samarbetsaction med humor och stil

Delad glädje. Travis Strikes Again är konstruerat för att kunna spelas tillsammans med en vän att dela galenskaperna med. Bild: Privat

No More Heroes är ett egensinnigt stickspår signerat en av spelvärldens galnaste hjärnor, skriver Alexander Ekelund.

Den excentriska producenten Suda 51 har gjort sig känd för sina originella spelkoncept och visuella uttryck, skruvade humorinslag och dråpliga anekdoter (som när han generöst gläntade på dörren till skaparprocessen och stolt medgav att det är på toaletten han brukar få sina bästa idéer). Budgeten räckte inte till ett fullskaligt No More Heroes denna gång, skämtas det indirekt om i spelet, men stickspåret Travis Strikes Again är för all del ett kul och säreget substitut på egna meriter.

Perspektivet är placerat lite ovanifrån och bandesignen och grafiken av lite enklare snitt, men vad gäller kreativitet och ren galenskap lever det tveklöst upp till Suda 51:s rykte. Travis Strikes Again utspelar sig mestadels inuti virtuella simuleringar, där varje bana i själva verket är ett spel som Travis styr från sitt vardagsrum. Det blir sällan mer intrikat än att meja ner allt och alla med sin ljussabel och diverse specialattacker, men tack vare regelbundet skiftande kulisser och fiender samt kast i storyn hålls upplevelsen ändå oförutsägbar och underhållande.

Det är just inramningen som är spelets främsta triumfkort, med dess humoristiska dialog, fräna visuella grepp, svängiga musik och allehanda Suda 51-tokerier. Det är allt detta som håller mitt intresse uppe ända till slutet.

Spelmomentens monotona natur, den ojämna grafiska kvaliteten samt stundtals bristande precisionen i kontrollen sänker helhetsintrycket något.

Men överlag är Travis Strikes Again charmigt, coolt och egensinnigt.

Spel

Travis Strikes Again: No More Heroes.

Format: Switch.

Åldersgräns: 16. Betyg:

3/5