Sam Zimon vill ge musiken tid

Med sin första skiva, Je t'aime je t'adore, vill duon Sam Zimon uppmuntra folk att våga följa sina drömmar.

Egentligen har de jobbat ihop redan länge i musikens tecken, Sam Sonntag och Simon Sid. Mer seriöst blev det med låten When I Close my Eyes som kom 2015. Då jobbade de ännu under Sam Sonntags gamla artistnamn Sambast.

– Så småningom började det bli så att jag sjöng på ganska många låtar och vi blev kontaktade av andra producenter som tyckte att vi lät ganska bra ihop. Så det var ett naturligt steg att bilda en duo, säger Simon Sid.

– Vi jobbar bra ihop. Vi är ärliga med varandra och känner varandras styrkor och svagheter, säger Sam Sonntag.

Vill bli bättre

Den nya skivan Je t'aime je t'adore släpps i dag, fredag, i Åbo. Det är där duon från Ingå har hållit till sedan sommaren och målmedvetet arbetat ihop skivan, en låt i taget.

– När man lägger ner tillräckligt många timmar på något så går det automatiskt framåt. Våra låtar har levt ett otroligt liv innan de nått den här formen, helheten föll på plats i ett ganska sent skede, säger Sid.

– Några låtar har vi säkert 30 olika versioner på, säger Sam Sonntag.

Processen mot en skiva har också inneburit ett mått av att vinna över sig själva för den unga duon.

– Mycket på den här skivan har handlat om att våga sätta sig själv på spel och jobba förbi våra rädslor, säger Sonntag.

– Ja, man får lätt en rädsla för att ge ut något alls, man vill bli bättre än senast, ständigt bli bättre, säger Sid.

Musik att dansa till

Tematiskt handlar skivan om kärlek, vänner, familj och om att våga följa sina drömmar och göra det man tror på.

– När vi skriver texter försöker vi skriva om personliga erfarenheter för det är också ett sätt att skilja sig ur mängden. Texten får också musiken att låta på ett helt annat sätt, säger Sid.

Musikstilen är klubbmusik med drag av popmusik, samma genre som de låtar Sid och Sonntag hittills producerat tillsammans.

– Det ska gå att dansa till våra låtar, säger Sonntag.

– Och de ska gå att göra live, tillägger Sid.

Satsar på musiken

Och livespelningar finns det för närvarande gott om i kalendern. I december kallar både Karis och Ekenäs liksom en spelning på Viking Line den 10 december. I januari-mars är spelningar inbokade längs hela kustområdet. Det är musiken de båda vill satsa på just nu.

– Vi har så mycket spelningar på gång nu att vi faktiskt kan börja försörja oss på musiken. Vi tror hårt på detta. Det känns fantastiskt att arbeta med det som man älskar.