Sällsynt nöje nu möjligt Hangö runt

Isläget runt Hangö udd är speciellt den här vintern. Havsvattnet fryser i regel på norra sidan om udden, men att det också gör det på södra sidan är litet mer unikt.

De hör till ovanligheterna att man vintertid kan röra sig på isen runt hela Hangö udd. Men just nu är det möjligt.

Hangöbor och turister i det närmaste vallfärdade ut på isen förra helgen. Man promenerade, skidade, åkte skridsko och isjakt. En del kom också lång väg – på Youtube finns en film som visar hur ett gäng i lördags tog sig från Åbo till Hangö längs isen.

– Det var riktigt grått på isen som det var folk, säger Hangöbon Mikael Kilpi.

Han har koll på när det senast var lika fina isar på Hangös södra sida.

– Vintern 2013, så sent som i mars.

Udden är omgiven av is just nu eftersom det varit så pass sträng kyla. Man kunde tänka sig att kylan orsakar otrevligheter i naturen, men Mikael Kilpi som är biolog säger att naturen dessbättre är funtad att klara det.

– Det händer inte så mycket i naturen för att det är kallt. Det mesta är anpassat för att klara kallt väder, det är inget konstigt med kyla hos oss.

Mikael Kilpi säger ändå att kölden sannolikt kommer innebära att en del flyttfåglar anländer senare än normalt. Vi får troligtvis vänta på exempelvis gråtrut ännu, trots att de normalt kommer i början av mars.

– Det blir nog att vänta en stund på gråtrut, lärkor, ejdrar och andra tidiga vårfåglar, i synnerhet som det är så kallt i hela Europa just nu. Innan kölden kom såg jag tre lärkor, men dem har det nog inte gått så bra för nu.

Vid Tulluddsstranden, vars vatten frös för knappt två veckor sedan, fanns tidigare tusentals knipor och mellan 150 och 200 svanar men det är borta nu. De har nog bara flyttat på sig, förmodar han:

– Södra Skärgårdshavet är ju öppet.

Isen kan försvinna snabbt

Det är viktigt att man vet vad man gör och var man gör det om man rör sig på isen. För läget kan variera från dag till dag, isen kan brytas sönder på kort tid. Johan Stenman som jobbar som brandman höjer ett varningens finger:

– Man måste ha respekt för isen och veta var det strömmar. Just nu har vi extremt lågt vatten, -50 centimeter, om det stiger snabbt så förändras även isläget snabbt och råkar slås upp i isen.

Han minns en vinter då han tillsammans med vänner hade skottat upp en bana på isen vid Gunnarstrand, mellan stranden och holmarna utanför.

– Det var lågt vatten då också och med nordanvinden blåsande steg vattnet under natten och tryckte bort isen och så låg havet öppet. Snöskovlarna som vi lämnat på isen försvann ut till havs.

Så snabbt kan isläget alltså förändras. Den gången då Johan Stenman i ungdomen tog mopeden ut till Gunnarsörarna på nordsidan beskriver ett annat Hangöfenomen:

– Plötsligt hörde jag hur isen brakade då ett fartyg kom in, så dem måste man också ha koll på.

Säkerheten viktig

Ett överlevnadstips är att inte röra sig ensam på isen.

– Gå gärna med en kompis. Och var utrustad med isdubbar så du kommer ur vaken ifall isen brister. Något att kolla isens tjocklek med är också bra. På sydsidan ska man alltid vara försiktig, säger Johan Stenman.

Personliga tränaren Emilia Lindén som driver företaget Fitnerize har bland annat verksamhet för seniorer. I onsdags var hon och ett tiotal seniorer ut på promenad. Man träffas vid Oasis Hanko på Tullstranden och går därifrån i väg för sin workout på stranden. Denna gång promenerade och stretchade man på isen, eftersom förhållandena medgav.

Också Emilia Lindén poängterar säkerheten. Men hon lyfter också fram alla nya möjligheter som isläget innebär. Isen är som en helt nya arena för Hangöborna.

– Det blir en helt ny värld. Jag utnyttjar gärna den möjligheten själv. Med kunderna är jag också ofta utomhus, men förstås tränar vi även inomhus på gym.

Två gånger per vecka

Seniorer i åldrarna 55–80 år samlas två gånger i veckan, måndagar och onsdagar, för att röra på sig tillsammans med Emilia Lindén.

– Det är så viktigt att de kommer ut. Det vi gör kallas funktionell träning och det öppnar upp rygg och nacke. Fler ryms nog med, också yngre, lockar hon.

Märta Welander, Lisbeth och Stig Ekholm hör till dem som brukar delta.

– Jag rör mig ganska ofta på isen, men bara längs stränderna. Man lmåste vara försiktig, säger Märta Welander.

– Det gör så gott att röra på sig. Vi promenerar flera gånger i veckan, säger Stig Ekholm.

– Vi simmar därtill en gång i veckan i simhallen i Ekenäs, säger Lisbeth Ekholm.

Att Hangöborna är riktiga friluftsmänniskor vittnar också kaféföretagaren Matti Suutarinen om. Han öppnade i fjol höstas strandkaféet Oasis Hanko, även känt som Tulluddens oas, tillsammans med sina bröder Juha-Pekka och Olli – och stället har hittats av många Tullisflanörer.

– Min hustru Paula och vår son Mikael jobbar också här, säger Matti Suutarinen.

Och just det, att familjen är involverad, vill han gärna ska genomsyra verksamheten.

– Det här stället är till för alla, inte bara för vattensportare, och i synnerhet för familjer.

Att barn – stora och små – är välkomna syns. Utanför kaféet står två rattkälkar lutade mot terrassen.

– Dem får man gärna låna.

Sedan årsskiftet är kaféet öppet måndag till lördag 9–19 och söndagar 10–17.