Sällskap och hjälp i vardagen

Sällskap. Monica Lönnqvist hjälper Rupert Eklund med olika uppgifter i vardagen. Eklund trivs i Kyrkslätt, där han bott sedan 1965. Bild: Lina Enlund

Monica Lönnqvist sadlade om och stortrivs som företagare inom hemhjälpen. Jobbet är mångsidigt och människonära, säger hon.

Sjöfart, teknik, nyheter, familjen – det är ett brett spektrum med ämnen som Rupert Eklund och Monica Lönnqvist brukar samtala kring då de träffas några gånger per vecka.

– Vi talar ganska mycket om äldre tider, säger Eklund som nu i tre år anlitat Monica Lönnqvists firma för hjälp i vardagen.

Rupert Eklund bor i en lägenhet i centrum av Kyrkslätt, som varit hans hemkommun sedan 1965. Pensionär blev han 1988 då han gick i pension från Finska socker. Han är övermaskinmästare och hann innan sitt jobb på landbacken även arbeta på sjön.

Rupert Eklund bor ensam hemma sedan frun flyttade in på äldreboende.

– Jag tillreder mat, städar, vi handlar och vi besöker läkaren tillsammans, räknar Monica Lönnqvist upp bland de bestyr som hon hjälper till med.

Till de regelbundna inslagen hör bland annat också besök i herrklubben, en träff för äldre i servicehemmet i närheten.

Många behöver hjälp

Social samvaro och hjälp i det dagliga livet. Det är de viktigaste bitarna i Monica Lönnqvists jobb och samtidigt grundkomponenter i den service som hennes företag, Monicas Hemhjälp, erbjuder.

Firman startade hon upp 2014 då hon ännu jobbade inom hemvården i sin hemkommun Sjundeå. Företagare på heltid är hon sedan 2015 och numera sysselsätter företaget ytterligare två personer på deltid.

– Det här är ett givande och människonära jobb och det finns en stor efterfrågan på de tjänster som vi erbjuder, säger Monica Lönnqvist och berättar att hon själv hinner besöka i snitt två till fem kunder per dag.

Vid sidan av att sköta olika sysslor i hushållet och fungera som följeslagare till exempel under läkar- och apoteksbesök avlastar Monica Lönnqvist även närståendevårdare.

Till arbetsuppgifterna kan också höra att sköta kundernas personliga hygien.

Monica Lönnqvist är närvårdare till sin utbildning och som näringsidkare inom privat socialservice har hon rätt att verka inom sex kommuner i Väst- och Mellannyland.

Kräver empati

Jobbet kräver en förmåga att möta kunderna i deras egna hem, säger Monica Lönnqvist. Respekt för den man hjälper och förmåga att kunna lyssna är nyckelegenskaper som behövs i jobbet.

– Du ska vara empatisk och kunna samarbeta. Du är där för kundens skull.

Samvaron hör till det allra viktigaste.

– Många känner ensamhet och otrygghet. Därför känns det bra att kunna ge den tid som kunderna önskar.

Monica Lönnqvist stortrivs med jobbet inom hemhjälpen, som hon kan erbjuda personer i alla åldrar trots att hon just nu har mest äldre personer som kunder, totalt drygt 25. Hennes firma erbjuder också hemhjälp åt barnfamiljer.

– Jobbet känns väldigt värdefullt. Jag tycker om att hjälpa andra.

Ibland ensamt

När det gäller jobbets avigsidor säger Monica Lönnqvist att det ibland kan kännas ensamt att arbeta som egenföretagare. Hon tycker också att de administrativa sysslorna emellanåt kan kännas onödigt arbetskrävande.

Finns ditt jobb kvar om 20 år?

– Jo, det finns kvar. Trenden är den att de äldre bor allt längre hemma. Många behöver privat hjälp som kompletterar den kommunala servicen.

Flera växlingar

Efter studenten gick Monica Lönnqvist en dekoratörsutbildning och hon hann arbeta en lång tid med bland annat marknadsföring innan hon åren 1997–1999 utbildade sig till närvårdare.

– Jag kände att det var dags att göra något annat.

Nu följde jobb inom vården, bland annat i Sverige där familjen bodde i sju år. Kontorsarbetet lockade ändå tillbaka för en tid, tills vården igen drog det längre strået.

Steget att bli företagare ångrar hon inte.

– Det är alla tiders. Jag har ett helhetsansvar för kundförhållandena och kan påverka hur jag jobbar.

Serie

I VN-serien På jobbet bekantar vi oss med olika yrkesgrupper. Hur ser arbetet och vardagen ut?

Profil

Namn: Monica Lönnqvist.

Yrke: Företagare, driver Monicas Hemhjälp/Kotiapu.

Familj: Man och tre barn.

Hobbyer: Joggning, yoga, keramik.

Plus med mitt jobb

Responsen av nöjda kunder, att kunna ge kunden den tid som önskas, få ta del av olika livshistorier. Varierande uppgifter, helhetsansvar och frihet att bygga upp arbetsdagarna.

Minus med mitt jobb:

Ibland känns det ensamt utan kolleger, ett litet företag kan vara sårbart och en del av pappersjobbet känns ibland arbetskrävande.