Saimi Lupala tog FM-brons

Medalj. Saimi Lupala tog FM-brons i söndags. Bild: Privat

Österby sportklubbs Saimi Lupala är färsk FM-medaljör i skidskytte. I söndags blev hon tredje i klassen flickor 15.

För Lupala var FM-medaljen säsongens tredje. I början av februari tog hon två FM-guld i samma åldersklass när de finländska mästerskapen avgjordes i Hollola.

Under påsken tävlade skidskyttarna i Kontiolax och där tog alltså Lupala en ny medalj.

– För mig är det en stor bedrift att ta tre medaljer under samma säsong. Vintern har verkligen gått bra och den har varit bättre än vad jag trodde på förhand, säger Lupala.

När det var dags för sprint i söndags kom hon i mål efter 13.24,6 på den fyra kilometer långa banan. Anni Hyvärinen som tog silver var ungefär 20 sekunder snabbare.

– Skyttet fungerade bra och skidåkningen gjorde det också. Med tanke på att det var säsongens sista tävling så var det välkommet med ett fint resultat, säger Lupala.

Guldet gick till Fanny Kukonlehto och hennes tid var 13.01,9.

– Nu väntar en kort paus från skjutandet innan träningarna börjar på nytt, säger Saimi Lupala.

Lyckad säsong

I och med veckoslutets tävling är skidskyttetävlingarna över för ÖSK:s del. Föreningens tränare Terttu Augustsson säger att ÖSK nu väntar på att inleda löpskyttesäsongen.

– Skidskyttesäsongen har varit bra för vår del med flera fina resultat. Saimis FM-medaljer har så klart varit fina för föreningen.

Också Augustsson har tävlat under vintern, senast gjorde hon det i förra veckan. Då stod en internationell Masterstävling på agendan, också den avgjordes i Kontiolax.

Augustsson som tävlade i klassen damer 60 tog ett silver och ett guld. Silvermedaljen kom i sprint och där blev Augustsson slagen med elva sekunder av Jadvyga Junevic från Litauen.

När det var dags för den individuella distansen var det ombytta roller och nu tog Augustsson guld framför Junevic.

– Det var roligt att jag fick motstånd i år och sammanlaget var vi fyra deltagare. Skidföret var verkligen bra den här gången, säger Terttu Augustsson.

Mer läsning