Så ska tonåringar äta – den första matrekommendationen för andra stadiet är här

I Finland är skolmaten gratis. Bild: SPT

Vegetarisk mat ska serveras dagligen och man ska beakta matsvinnet, enligt gymnasierna och yrkesskolornas nya matrekommendation.

Rekommendationen publicerades på torsdagen och är den första matrekommendationen enkom för andra stadiets utbildning, det vill säga gymnasie- och yrkesutbildningen.

Målet med rekommendationen är bland annat att främja ett hållbart levnadssätt och gemenskapen i skolorna. Maten ska vara hälsosam, men man ska också titta på matens inverkan på miljön och klimatet.

– Våra val nu påverkar framtiden. Val som är kopplade till mat är centrala när det gäller hållbar utveckling och miljön. Det handlar om att göra det enkelt och möjligt för enskilda personer att fatta hållbara beslut, säger Marjaana Manninen, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rekommendationen innehåller också förslag på hur maten ska serveras och hur matkulturen kan förbättras i skolorna. Utbildningsstyrelsen betonar att det inte bara handlar om vad eleverna äter utan också om deras välbefinnande och att de får umgås med varandra mitt under skoldagen.

Livsmedelsverket, Utbildningsstyrelsen och Institutet för hälsa och välfärd har tillsammans gjort matrekommendationen för andra stadiet.

Mer läsning