Så påverkar snökaoset din arbetsresa

Inhiberas. Bara ett morgontåg körs från Karis i morgon, övriga Y-tåg ställs in. Bild:

Det ovanligt kraftiga snöfall som förutspås till de närmaste dagarna påverkar kollektivtrafiken. Tågturer ställs in och förseningar väntar.

En del av huvudstadsregionens kollektivtrafik ställs in på grund av snökaoset som väntas under natten till torsdagen. Bara ett Y-tåg avgår som normal, nämligen klockan 5.43 från Karis. Övriga Y-tåg körs inte. Genom att ställa in Y-tågen vill VR trygga den övriga tågtradiken på Kustbanan. Man försöker köra fjärrtågen enligt tidtabell så långt det går. VR uppmanar ändå passagerare att kontrollera tågtiderna på förhand och förbereda sig på förändringar och väntetider.

Enligt Meteorologiska institutet kommer det att snöa mellan tio och tjugo centmeter snö fram till morgonrusningen. Vid kusten kan mängderna bli till och med större. På den sydligaste kusten, speciellt i Hangö, kan nederbörden komma som regn. Dessutom blåser det kraftigt.

– Snön och den kraftiga blåsten stör tåg- och landsvägstrafiken märkbart, säger meteorolog Eerik Saarikalle vid meteorologiska institutet.

Snön kan också tynga ner träd över ellinjer.

Saarikalle rekommenderar att man reserverar mycket tid till arbetsresorna eller, tar ut lediga dagar eller jobbar på distans.

Det händer ungefär en gång vart tredje år att Nyland får mer än tjugo centimeter snö på ett dygn.

Mer läsning