Forskare tipsar om hur du skyddar du dig i värmeböljan

En simtur, svala duschar och kalla omslag är bra och beprövade sätt att svalka sig. Bild: VN-arkiv

Det väntas en veritabel värmebölja i södra Finland. Institutet för hälsa och välfärd varnar för hälsorisker i samband värmen. Så här ser du till att inte drabbas av vätske- och saltbrist.

Meteorologiska institutet har utlovat temperaturer på 25 till 30 grader i de södra delarna av landet från och med söndag.

Institutet för hälsa och välfärd understryker att värmeböljor kan orsaka allvarliga hälsoproblem i synnerhet för små barn, äldre och dem som lider av kroniska sjukdomar.

Under riktigt varma dagar är det bäst att undvika gassande sol och onödig fysisk ansträngning. För att undvika vätske- och saltbrist ska man dricka tillräckligt med vatten och komma ihåg att äta.

En simtur, svala duschar och kalla omslag är bra och beprövade sätt att svalka sig. Det är viktigt att satsa på lätt klädsel och skydda sig mot solens UV-strålning med hjälp av solkräm. I hemmet gäller det att hålla en sval temperatur inomhus.

– Skydda fönster som är mot solen på dagen, till exempel med hjälp av gardiner eller persienner. Det lönar sig att stänga fönstren då utomhusluften är varmare än inomhusluften och att vädra inomhus på kvällen eller natten när utomhusluften har kylts ner, säger Virpi Kollanus, forskare på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Varning för värmeutmattning

Institutet avråder däremot från att använda fläktar i trånga, allmänna lokaler där det vistas flera personer eftersom det i värsta fall kan sprida coronaviruset.

Under riktigt varma dagar är det bäst att undvika gassande sol och onödig fysisk ansträngning, skriver Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Emma Strömberg/SPT

Värmeböljan kan bland annat orsaka så kallad värmeutmattning på grund av vätske- och saltbrist. Till symtomen hör svaghet, huvudvärk, yrsel, irritation och illamående.

– De som lider av kroniska sjukdomar ska på förhand diskutera med sin vårdande läkare om värmens inverkan på sjukdomen eller de medicineringar som används för att behandla den, säger Kollanus.

Det kan vara på sin plats att följa med hur närstående, som hör till en riskgrupp, klarar sig under värmeböljan.

– Fråga dagligen hur de mår, till exempel genom att ringa dem. Hjälp dina närstående att skydda sig mot hetta om det behövs, säger Kollanus.