Ryssland visar flaggan

Bild: Vasiliy Batanov

Ryssland flyttar två fartyg som bär långdistansmissiler till Östersjön. Propagandafrasen om "fredens hav" är allt avlägsnare.

Ryska örlogsmän rör sig just nu flitigt på världshaven. I början av oktober inledde Rysslands enda hangarfartyg, Admiral Kuznetsov, och en flottilj hjälpfartyg sin färd från marinbasen Severomorsk på Kolahalvön till Syriens kust. På tisdagskvällen gick två av Rysslands nyaste krigsfartyg genom Stora Bält in i Östersjön.

Fartygen är bestyckade med långdistansmissiler som kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar. Deras räckvidd är 2 600 kilometer, från Östersjön når de stora delar av Europa.

De båda fartygen togs i bruk i december i fjol, och placerades i Svartahavsflottan. Tidigare i oktober meddelade ryska nyhetsbyråer att fartygen skulle stationeras i Medelhavet. Senare gav ukrainska källor ut uppgifter om att de nog var på väg mot Östersjön, men skulle ta de inre vattenvägarna som vanligen används vid förflyttningar mellan Svarta havet och Östersjön.

Men nu valde marinledningen att i stället låta dem visa flaggan i Medelhavet och Nordsjön innan de stävade in i Östersjön.

Det finns säkert flera orsaker till ruttvalet. Fartygen som är avsedda för kustnära verksamhet kunde testas i Atlantförhållanden. Ryssland ville antagligen också visa att man har kapacitet att samtidigt ha två flottavdelningar i verksamhet på världshaven.

Signalen till väst, Nato och USA är tydlig: kan ni så kan vi också.

Tomas Ries vid den svenska försvarshögskolan säger att den här typen av krigsfartyg inte har funnits i Östersjön sedan det kalla krigets slut. Upprustningen är ännu en rysk reaktion på att Nato finns vid landets gränser. De två korvetterna ska enligt ryska uppgifter dessutom få sällskap av tre andra fartyg i samma klass.

Om Atlantpakten nu uppfattar att de ryska missilfartygen innebär en utmaning som kräver motåtgärder på en ny nivå trappas både den militära och den politiska spänningen upp i det som Sovjetpropagandan kallade "fredens hav". Natos försvarsministrar som just nu möts i Bryssel fick en punkt till på agendan.

John-Erik Jansén Ledarskribent