Ryssland och Ukraina vann i Kisakallio

Prissutdelning. Ukraina segrade i pistoltävlingen, som pristudelare fungerade från vänster sportskytteförbundets verksamhetsledare Anne Lantee, Vladimir Lisin som är det Europeiska sportskytteförbundets ordförande och Anna Leschchikova som sitter i presidiet. Bild: Joni Stenström

Under veckoslutet avgjordes European youth league-finalen på luftgevär och -pistol. I Kisakallio var Ryssland bäst på gevär och Ukraina bäst på pistol.

I tävlingarna deltog åtta lag i båda grenarna, idrottarnas ålder får inte överskrida 18 år. Lagen hade kvalat in från de europeiska regionala kvalen, två från norra regionen, två från väst, två från öst och två från söder. Finland hade med ett lag på gevär.

På fredag och lördag tävlade man i grupper på fyra lag och gjorde upp om placeringarna inom grupperna. Tävlingsformatet går ut på att varje lag ställer upp tre skyttar i en av tränarna utvald ordning och ettorna tävlar sedan mot varandra, tvåorna mot varandra och så vidare.

Idrottarna skjuter fyra tio skotts serier och den som har den bästa serien av tävlingsparen får två poäng, så per par delas det ut åtta poäng och det laget som har mera poäng av de 24 som delas ut allt som allt segrar. Segrarna från grupperna gick sedan vidare till söndagens final och tvåorna till bronsmatcherna. Finland blev tyvärr fjärde i sin grupp och kunde inte ta sig vidare.

Finaldags på söndag

På gevär gjorde Sverige och Italien upp om bronset och Serbien och Ryssland om guldet. Från de paren gick Ryssland och Italien ut som segrare. Mellan Italien och Sverige var skillnaden endast två poäng. På pistol gick Tjeckien och Italien till bronsmatch medan Ukraina och Ryssland tävlade i finalen. Tjeckien knep brons efter omskjutning och Ukraina tog hem guldet.

Ryssland hade alltså en mycket lyckad tävling. Lagledaren Natalia Kororyshkina var mycket belåten efter tävlingarna.

– Det här var en mycket god erfarenhet för idrottarna. Vi har haft en hård tävling om vem som ska få representera Ryssland här så det är en stor ära för idrottarna att vara här, sade Kororyshkina.

– Jag hoppas att vi kommer få se någon av dessa idrottare i framtiden i OS, för det här är toppen från denna åldersklass, tillade Kororyshkina.

Mycket bra arrangemang

Svenskfinlands sportskytteförbund stod som huvudarrangör i tävlingen. G-P Björkqvist fungerade som tävlingsledare.

– Vi har ordnat dessa tävlingar tillsammans med Kyrkslätt Skytteförening, men vi har också fått mycket hjälp av FSI och Kisakallio, sade Björkqvist.

Arrangemangen gick mycket bra och alla parter var nöjda.

– Vi har bara fått tack. Idrottarna har bott på Kisakallio, det är lite speciellt för nu behöver man ingen busstransport från boende till banan som det är överallt på annat håll. Man vet att det går bra när tekniska delegaten går med händerna i fickorna och klagar på att hon inte har någonting att göra, säger Björkqvist med ett leende.

Natalia Kororyshkina var också nöjd över arrangemangen.

– Organisationen har varit mycket bra och idrottsinstitutområdet har varit en mycket bra tävlingsplats, konstaterade hon.

Det här var en tävling i ledet att förbereda Kisakallio för luftvapen EM år 2021.

Mer läsning