Rusning på Ingå antikdagar

Keramik. Taina Vuorela hoppas att människor hittar till antikdagarna i Ingå och gillar keramiken och smyckena hon säljer. Bild: Mette Bergh

Under veckoslutet samlades folk i Ingå för att köpa och sälja antik. Ingå antikdagar ordnades första gången i fjol och har blivit en succé.

Efter att Ingå antikdagar förra åter lockade runt 10 000 besökare valde Elias Haapman att i år ordna det i Aktia arenan där det finns mera utrymme och alla försäljare kan vara inomhus.

– Förra året tänkte jag att jag skulle vara nöjd om det kom cirka 2 000 besökare och det kom över 10 000, säger Haapman. Jag förväntar mig ungefär liknande besökarsiffror i år.

Han jobbade i princip dygnet runt i två dagar tillsammans med fyra andra personer för att bygga upp antikdagarna och är väldigt nöjd med resultatet.

– Jag är alldeles slut, men då jag tittar på den här människomängden som bara väller in känns det bra, säger Haapman.

Kärl och LP-skivor

Många av försäljarna var nya för i år. Bland annat Heikki Kallio-Mannila som var på plats för att sälja gamla vinylskivor. Dem har han sålt i ungefär fem år, men han har varit försäljare i över fyrtio år.

– Jag säljer speciella och ovanliga skivor som samlare gärna vill ha, säger Kallio-Mannila.

Han har hundratals gamla skivor och vissa är riktigt speciella. Han säger att folk köper förvånansvärt mycket vinylskivor.

– Ljudet är helt enkelt bättre på dem, och det är en trend som kommit tillbaka ett bra tag sedan, säger Kallio-Mannila.

Till rariteterna hör skivan Kylmää joulua som gjorts i endast 500 exemplar och getts bort gratis då den gjordes. Han visade även upp en så kallad bankkortssingel av bandet Hurriganes, den är gjord i storleken och formen av ett bankkort men har ett hål i mitten så att man kan lägga den i en skivspelare.

– Hurriganes skivor är sådana som går åt mycket nu för tiden, säger Kallio-Mannila.

På många av försäljningsborden står kärl i olika former och material. Kerstin Puustinen säljer glas och porslin av finsk design. Hon har åkt runt och sålt på liknande mässor i cirka fem år.

– Mina koppar ur Sointuserien och Kulta-aika servisen kommer troligen att vara populära, säger Puustinen.

Taina Vuorelas bord står olika emalj och keramik saker och på väggen bakom hänger olika vintagetyger. Hon har sålt antik i tre år i sin webbutik och i ett och ett halvt år i sin fysiska butik i Helsingfors.

Det hon tror att kommer att intressera besökarna på hennes bord är Harlekinskålarna.

– De har fina geometriska former och finns i många olika färger och former så man kan få en fin inredningskombination av dem, säger Vuorela.

Besökare i mängder

Under den första timmen på lördagen kom över 1 000 besökare till antikdagar och det fortsatte komma fler hela tiden. En av besökarna är glassamlaren Anna Enbom. Hon har samlat på gamla finska designglas i 40 år.

– Hemma har jag sex eller sju vitrinskåp, plus ett helt rum för min samling, säger Enbom.

Hon berättar att glasen är så fina och att de börjar uppskattas mer och mer också ute i världen.

– Min syster bor i Sverige och samlar på svenskt glas, om hon hittar någonting av finsk design köper hon det åt mig och jag gör likadant här om jag hittar något svenskt, säger Enbom.

Hon åker mycket runt på antikmässor för att göra fynd till sin samlig, och hennes trogna följeslagare är hunden Mokka som alltid följer med. Hon är en stor berner sennenhund och har följt med överallt sedan hon var liten valp.

– Mokka är otroligt lugn och snäll, hon får alltid uppmärksamhet då hon är så stor. Hon är väldigt snäll både med barn och med andra hundar, säger Enbom.

Stefan och Heidi Salonen är inte lika ivriga samlare men de tycker om att gå på mässor och eventuellt hitta någonting fint.

– Det är roligt att bara gå omkring och titta, men om man hittar någonting är det ju extra roligt, säger Heidi Salonen. Det skulle kunna vara några fina glas eller en kanna från Arabia.

En kommande tradition

Även om det bara är andra gången Ingå antikdagar ordnas tror både försäljare och besökare att det är ett fungerande koncept som kommer att ordnas i flera år.

– Det finns helt tydligt intresse för en till antikdag i regionen, jag märker att både många försäljare och besökare är desamma som i Fiskars och i Billnäs, säger Puustinen.

Inför nästa år hoppas Haapman fylla alla platser i hallen och att det skulle finnas lite mera möbler till salu. Det ser bra ut eftersom alla platser inför nästa år redan är reserverade av försäljare.

– Nästa år kommer vi ordna en tävling där besökarna får rösta fram det finaste och det mest intressanta försäljningsbordet, och vinnarna får en gratis försäljningsplats året efter det, säger Haapman.

Mer läsning