Rött kort, tack!

Alla skall ha rätt att idka idrott på sina egna villkor. Visa ut sexismen och annan diskriminering en gång för alla.

Det att idrott väcker känslor och engagerar är inget nytt. Och att det spårar ut ibland tillhör heller inte ovanligheterna.

I Vasa gick det fel i fotbollsligan för någon vecka sedan då lokala VPS tog emot KuPS från Kuopio. I Vasabladet skrev Mikael Nordman att det inför matchen "hölls en ceremoni där stadion förklarades fri från diskriminering. Speakern läste högtidliga deklarationer och spelarna från båda lagen höll upp röda kort mot rasism.

Men: Spelarna hann bara stoppa undan korten och börja matchen innan dårskapen tog fart: "Hei hurrit, hei hurrit", skanderades det från KuPS-klackens läktarsektion.

Så mycket var den kampanjen värd. Och ingen ingrep."

Så långt Nordman om ärendet som nu utreds av bollförbundet.

I sig är det här dessvärre heller inget nytt, tvärtom är det väl få finlandssvenska föreningar och lag som inte drabbats av något likande någon gång. Möjligen kan man lite fundera över varför Vaasan Palloseura, som ju inte på något sätt har den starkaste prägeln av svenskspråkighet i landet, skall drabbas i sammanhanget.

Och i samma andetag kan man lyfta fram den rasism som alltjämt tycks florera. I slutet av augusti rapporterades det – fortfarande i fotbollsligan – om att Åboklubben Inters senegalesiska förstärkning Macoumba Kandji fick höra rasistiska glåpord från Rovaniemipubliken under bortamatchen mot RoPS.

Någon vecka senare talade Åbobon Arsalan Azizi, som flydde från Afghanistan som barn, i Yles radioprogram Slaget efter 12 om sitt fotbollsspelande i bland annat ÅIFK. Framför allt på lägre serienivå är skällsord som neger och apa långt ifrån ovanliga.

I sammanhanget kan det också vara skäl att påpeka att det europeiska fotbollsförbundet Uefa försökt ta i problemet. Till exempel tycker man ju att budskapet när Zlatan Ibrahimovic – som ju själv har en invandrarbakgrund – ser in i kameran och allvarligt säger "Nej till rasism" borde vara ganska klart. Det är det kanske också, men det finns mycket arbete kvar.

Diskriminering av olika slag finns dessvärre överallt, så också på hemmaplan. Pernilla Karlsson gjorde i höstas come back på högsta serienivå i damhandboll för Sjundeå IF och gick i samma veva ut på sin vlogg och berättade om de sexistiska kommentarer hon fått höra som bland annat riktigt ung spelare.

Ingen idrottare skall behöva stå ut med dylikt och ännu allvarligare blev det då Karlsson kontaktades av andra kvinnliga idrottare som berättade om sina erfarenheter. Så de sexistiska kommentarerna finns också de kvar och det är ju verkligen inte så det skall vara.

Idrott kan som egentligen inget annat intressera, engagera, förena och glädja. Och visst gör den det också trots att diverse troll sticker upp sina fula nyllen här och där.

Men det skulle ju inte behöva vara så.

Thomas Sundström Nyhetschef