Rösten för styrkelyft uppmärksammades

Premierad. Heikki Orasamaa (t.h.) förlänades Undervisnings- och kulturministeriets förtjänstmedalj med förgyllt kors. Tero Hyttinen, ordförande för Finlands styrkelyftsförbund, skötte om överlämnandet. Bild: Margetta Salminen

– Jag är väldigt stolt, speciellt roligt är att initiativet kom från fältet, säger Ekenäsbon Heikki Orasmaa efter att han förlänats Undervisnings- och kulturministeriets förtjänstmedalj med förgyllt kors.

Heikki "Hessu" Orasmaa, 71, är en välkänd idrottsprofil i Ekenäs. Sommartid handlar det mycket om fotboll och Ekenäs IF:s herrlag, medan vinterhalvåret går åt till styrkelyft.

– Jag har hjälpt till där jag kunnat, men nog är det trots allt styrkelyft som legat mig närmast hjärtat genom åren, säger han

Med i styrkelyftsrullorna kom han redan 1976 då han var med om att var om att grunda en styrkelyftsektion inom Helsingfors telefonförenings idrottsklubb. Därefter har han bland annat verkat inom KK Eken i Ekenäs och Hangö IK. På förbundsnivå har han suttit i styrelsen i flera repriser och också fungerat som förbundets vice ordförande.

– Det har varit en givande tid, säger Orasmaa som också representerat förbundet vid bland annat den finländska olympiska kommitténs årsmöten.

Välkänd speaker

Fråga är ändå om inte Orasmaa är mest känd inom grenen som speaker. I den egenskapen har han varit på plats vid otaliga tävlingar – bland annat vid de finländska mästerskapen under de 36 senaste åren.

– Det har sagts att jag är den i landet som har sett flest tävlingsutföranden på plats och det kan bra stämma.

Och det är inte bara FM som stått på programmet, med på listan finns också över trettio internationella tävlingar. Också vid de finlandssvenska förbundsmästerskapen har Orasmaa – som har finska som modersmål – fungerat som speaker.

– Det är roligt och inte har jag någonsin känt mig osäker. Det är klart att det är lite rallyengelska över min svenska, men jag brukar förbereda mig litet och nog tror jag att folk förstår mig, säger Heikki Orasmaa,

Arbetet fortsätter

Samtidigt fortsätter arbetet. Kommande speakeruppdrag är redan inprickade och FM-sviten får en fortsättning i november i Övertorneå.

– Inte har jag tänkt sluta. Så länge som jag kan så ställer jag upp, säger premierade Heikki Orasmaa.

Det var styrkelyftsförbundet som lämnade in förslaget till Undervisnings- och kulturministeriet och han förlänades titeln i februari. Själva överlämnandet skedde sedan i samband med invigningen av EM i Tammerfors för en vecka sedan.

– Visst var det fint och det är roligt att få uppmärksamhet för det man gör, säger Orasmaa.

Förändringar

Orasmaa har nu i över 40 år jobbat för styrkelyft. Under åren har förstås också grenen utvecklats. Tekniken har gått framåt, inte minst vad domararbetet beträffar.

Rent idrottsligt är den klassiska stilens återkomst spännande. Intresset för den tävlingsformen – där man lyfter utan tilläggsutrustning – är klart på ökande.

– Det tror jag att är viktigt, på sikt kan det vara grenens räddning. Än så länge kommer man säkert att fortsätta både med klassiskt och med utrustning, men vem vet hur framtiden ser ut.

Och på tal om framtiden, hur mår grenen här på lokalnivå?

– Jag tycker det ser ganska bra ut, vi har aktiva föreningar i KK Eken och HIK som båda gör ett bra jobb, säger Heikki Orasmaa.

Mer läsning