Rosa balar har hittat till Västnyland

Grisrosa traktorägg. Höbalarna har under årens lopp samlat på sig många smeknamn. Bild: Anna Björkqvist

Bara en euro mer kostar en rosa rulle för de bönder som vill stödja bröstcancerföreningen. Bonden Thomas Österlund i Tenala är en av dem som har valt att skaffa en pall av de populära plastrullarna.

Vita, gröna och nu också rosa. Den som rör sig längs väg 52 mot Bjärnå kan före avtaget till Trollshovda i Tenala skymta de grisrosa höbalarna på vänster sida. Det är bönderna på Sillböle gård, som också producerar Herrgårdsglass, som har införskaffat av den rosa plasten.

– Det kändes som något vi vill vara med och stödja, även om det inte är någon stor summa som man bidrar med, säger bonden Thomas Österlund.

Bönderna betalar en euro mer per rulle. Den summan går sedan till bröstcancerföreningen Europa Donna Finland. Företagen Raisioagro och Trioplast som säljer rullarna ger i sin tur ytterligare två euro till för varje rulle de säljer.

Populär plast

Efterfrågan på de rosa rullarna har varit stor. Raisioagro hade redan i juni sålt slut alla rullar som hörde till "Rosa balar"-kampanjen och samlat in 7 500 euro till bröstcancerföreningen.

– Det är roligt att se att kampanjen har väckt så mycket uppmärksamhet, sade Raisioagros produktgruppschef Heidi Silvennoinen till Maaseudun Tulevaisuus i juni.

I oktober kommer det att ordnas en ny och större kampanj i samband med att förköpen av rullorna kör i gång.

Olika färg för olika foder

För Österlund är de rosa balarna också praktiska.

– Om man använder olika färger är det enkelt att dela upp höbalarna enligt om det är foder till kvigor eller kor. Man kan också dela in dem enligt när höet är balat.

Österlund hörde först om rosa balarna av en kompis i Österbotten. När kampanjreklamen sedan kom från lantbruksbutiken bestämde sig gården att skaffa en pall. I Sverige finns det numera också blå plast som går till förmån för prostatacancerforskningen. Österlund säger att de säkert kommer överväga att skaffa av de blå rullarna om de kommer till Finland.

– Det är ju roligt med lite variation på fälten. Tidigare har vi bara haft de vanliga vita och gröna.

Idén om rosa balar kommer ursprungligen från Nya Zeeland, där de redan har synts på fälten under några år. Därefter spreds balarna till Norden och även Finland. I Österbotten är de rosa balarna vanligare.