Rönnbergs magi räckte inte – Finland tappade allt på slutet och fick nöja sig med oavgjort

Nico Rönnberg var som vanligt Finlands allt i allo då laget fick nöja sig med oavgjort mot Israel. Bild: Thomas Sundström

Nico Rönnberg och Mikael Mäkelä stod för strålande insatser i VM-kvalmatchen mot Israel. Men då resten av laget inte kom upp till rätt nivå tvingades Finland nöja sig med oavgjort efter en katastrofal avslutning.

Det hade krävts en seger med elva måls marginal och inledningen lovade precis det.

Sedan kom svackan som ledde till att både publiken och laget såg ut att få nöja sig med en mindre seger.

Till slut kom raset som gjorde att VM-kvalmatchen mot Israel slutade oavgjort efter ett israeliskt kvitteringsmål med två sekunder kvar på klockan.

– Det är klart att man är besviken efter det här. Vi bjuder ju själva in dem i matchen, säger Nico Rönnberg.

Om det inte varit för Rönnbergs individuella briljans och kreativitet framåt och Mikael Mäkeläs magiska målvaktsspel hade Finland med stor sannolikhet förlorat VM-kvalmatchen mot Israel.

Nu räckte duons starka spel inte till mer än oavgjort i en match som Finland absolut borde vunnit.

Matchen visade med klar tydlighet varför Finland inte tog sig vidare från kvalgruppen. Efter en strålande inledning på matchen där Rönnberg höll lekstuga med det israeliska försvaret, den finländska defensiven var rena betongen och Mäkelä briljerade mellan stolparna tappade man allt och lite till.

Israel gjorde sitt första spelmål efter 18.50. Då hade Finland dragit upp en 9–1-ledning och såg ut att kunna gå mot braksegern som krävts för att de små VM-chanserna skulle leva vidare.

– Inledningen ljög lite om hur vi spelade. Israel fick ju en katastrofal start samtidigt som vi ju är bra, säger Rönnberg.

– Men första halvlek är som helhet bra av oss och vi har en klar ledning i paus.

Han skakar på huvudet då han tittar upp på tavlan. 26–26 står det med stora gula siffror. Med fem minuter kvar att spela hade det stått 26-23 och Finland hade flera lägen att avgöra.

– Vi bränner för många lägen i slutet som vi ska sätta. Det är helt vårt eget fel att vi förlorar. Vi var värda två poäng i dag men fick bara en, säger Rönnberg.

Det är lätt att förstå hans besvikelse och irritation. På matchens första 25 minuter nätade han sju gånger och såg så gott som på egen hand till att Finland producerade framåt. Och det är ett av lagets stora problem för tillfället.

På nio meter är det bara Rönnberg som är farlig. De övriga spelarna riktar ofta blickarna mot Cocksstjärnan och räknar med att han ska avgöra och bära laget. Det gör han kväll efter kväll. I de två senaste kvalmatcherna har han skjutit 21 mål och motståndarna börjar lära sig att det räcker med att stoppa Rönnberg för att få stopp på Finlands uppställda spel.

Tränaren Ola Lindgren har sett problemen i anfallet och efterlyser mer ansvar av de övriga niometersspelarna.

– Vi behöver flera spelare som kliver fram. Det handlar lite för mycket om Nico nu, säger han.

Samtidigt som Rönnberg trivs i rollen som målskytt, spelmotor och stjärna vet han att han behöver bättre stöd av sina lagkamrater för att landslaget ska ta sig vidare från kommande kval.

– Det här var ett kval det snackats länge om att vi ska gå vidare från och vi gör inte det. Samtidigt är det bra att minnas att vi har en ny tränare som vi inte hunnit träna ihop med allt för många gånger och det tar tid att köra in en ny spelfilosofi och -mentalitet, säger Rönnberg,.

– Jag gillar verkligen den handboll han vill att vi ska spela. Det är ett spel som passar mig där vi kontrar som bara den och gör snabba omställningar, säger Rönnberg.

I första halvlek visade det finländska laget hur det i bästa fall kan se ut. I andra visade man tyvärr hur det kan se ut då det mesta inte stämmer.

Då laget tappar tempo, självförtroende och sitt spel räcker det inte med att Rönnberg försöker bära laget på egen hand.

– Jag har ingen aning om vad det egentligen var som hände i andra halvlek. Kanske första halvlek var för lätt för oss och så tappade vi vår flow. Då försvaret slutar fungera smittar det ofta av sig på anfallet och det kanske var det som hände i dag, säger han.

– Men jag tycker vi ska ta det positiva med oss från det här. Vi gör en bra match i 53 minuter och ska inte gräva ner oss bara för att det inte blir seger. Det tar tid att få ihop spelet med en ny tränare.

Ändå är det just tid som inte finns. På söndag avslutar laget VM-kvalet med en betydelselös match mot Cypern och nästa vecka står mycket på spel då laget möter Georgien i en dubbelmatch som avgör vilket lag som går till det egentliga EM-kvalet.

– Vi behöver tävlingsmatcher för att utvecklas och det får vi om vi vinner över Georgien. Jag vill inte tala om måste-matcher men det är klart att vi vill vinna. Vi måste lära oss att spela på bortaplan, slår han fast.

Det är lätt att förstå vad han menar: Bortamatchen mot Grekland slutade i brakförlust 22–36 och förstörde kvalet medan laget som mest låg under med elva mål i Israel.

– Nu måste vi bli bättre, slår Lindgren fast.

På torsdag nästa vecka vet vi om det lyckas.

Finland–Israel 26–26 (12–7)

Finland: Miro Koljonen 4, Oscar Kihlstedt 1, Fredrik Forss 5, Nico Rönnberg 10, Benjamin Helander 3, Robin Sjöman 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 1.

Grekland–Cypern 30–16 (15–8)

Grekland 5 4 0 1 151–113 8

Israel 5 3 1 1 145-128 7

Finland 5 2 1 2 142-143 5

Cypern 5 0 0 5 98–152 0

Återstående matcher: Israel–Grekland, Cypern–Finland.

Mer läsning