Rönnberg får FSI:s Bragdmedalj: "Blir svårt att toppa fjolårets prestationer"

Cocks vann två hemmamatcher i Champions League – mot Wacker Thun och Wisla Plock. Foto: Matti Matikainen/Newspix24 Bild: Tomi Hänninen/Newspix24

Nico Rönnberg får Bragdmedaljen efter sitt bästa år i karriären. Nu väntar han på rätt läge att flytta utomlands. Den misslyckade perioden i Norge har lärt honom en del.

Finsk mästare i handboll, årets spelare i Finland, debutant och skyttekung i Champions League – handbollens mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Nico Rönnbergs 2018 var strålande och som belöning får han Finlands Svenska Idrotts Bragdmedalj, priset till årets idrottare i Svenskfinland.

– Det var mitt bästa år någonsin, säger Rönnberg.

De två övriga kandidaterna till priset var styrkelyftaren Susanna Törrönen och cyklisten Jaakko Hänninen. Rönnberg säger att det är en stor ära att få priset.

– Speciellt med tanke på att jag spelar handboll som är en mindre sport i Finland. Jag har lyckats individuellt och det känns som att handbollen har fått mer synlighet på sistone.

Rönnberg har skapat många av rubrikerna. När Champions League-gruppspelet avslutades för Cocks i november ledde han skytteligan.

– Jag har kanske inte förstått hur stort det är. Det har framför allt blivit större än jag trodde. Medier som inte skriver så mycket om handboll fick upp ögonen för mina och lagets insatser.

"Ganska hård mot mig själv"

Nico Rönnberg leder fortfarande skytteligan med sina 72 mål, men de två toppseedade grupperna har tre omgångar kvar att spela.

– Jag vet vilken nivå jag har i mig. Det gick bra, men det finns saker att förbättra. Jag är ganska hård mot mig själv … men visst, jag kan inte vara missnöjd.

Varför gick det så bra?

– Jag har en stark vilja att utvecklas. Utan den drivkraften är det tungt att lägga ner så mycket tid på handbollen. Jag har dessutom en otrolig vinnarskalle.

Rönnberg fyller 27 i april. Han har inte ens nått sina bästa år i handbollskarriären.

– Mellan 28 och 32 är man egentligen som bäst.

Han lyfter fram sin son som en positiv faktor. Sonen är ett och ett halvt år och har gett en annan prioriteringsordning i livet. Det spelar även in i framtidsplanerna.

Rönnberg vill utomlands och testa vingarna – helst i Tyskland eller Frankrike – men tar inga förhastade beslut. Han har fått konkreta erbjudanden, men om det blir en flytt i sommar eller först sommaren 2020 när kontraktet med Cocks går ut är ett frågetecken.

– Det är lite svårare att bryta rutinerna när vi har en liten pojke. Jag trivs jättebra i Cocks. Klubben har gett mig mycket och det gör det enklare att ha tålamod och vänta in rätt alternativ. Ekonomiskt och sportsligt ska det vara bra, men familjen ska också trivas och kunna bo där.

Jagar sjunde raka FM-guldet

I ett tidigt skede av karriären spelade han i Norge, men den perioden blev misslyckad. Det lärde honom också mycket.

– Jag fick en bitter eftersmak. Nu är jag aktsammare och funderar igenom alla beslut.

Hur mycket mersmak gav Champions League-matcherna?

– Det är klart att det är som natt och dag att spela Champions League eller en seriematch i Finland. Det är svårare att hitta motivationen och helt omöjligt att ha samma inställning. Champions League är en dröm för alla spelare.

Cocks knep två segrar och totalt sex poäng i Europaspelet. I den inhemska ligan är Riihimäkilaget överlägset. Cocks har helt andra resurser än alla andra klubbar och jagar sitt sjunde raka FM-guld.

Dessutom har Cocks vunnit de tre senaste titlarna i den baltiska ligan. Där står lag från Vitryssland, Ukraina, Estland, Lettland och Litauen för motståndet.

– Det blir en utmaning att toppa fjolårets prestationer för mig. Målet är alltid att bli bättre, men det kan bli tufft. Det hänger på var jag spelar. Utan Champions League blir det svårt.

2018: Nico Rönnberg, handboll.

2017: Fredrik Smulter, styrkelyft.

2016: IFK Mariehamn, fotboll.

2015: David Söderberg, friidrott.

2014: Leo Komarov, ishockey.

2013: Mårten Boström, orientering.

2012: Silja Racing Team, segling.

2011: Staffan Tunis, skidorientering.

2010: Sandra Eriksson, friidrott.

2009: Fredrik Smulter, styrkelyft.

Bragdmedaljen: Nico Rönnberg, handboll.

Ungdomspriset: Laura Lahtinen, simning (premieras med 2 000 euro), Heidi Kuuttinen, skidskytte och Nathalie Blomqvist, friidrott (premieras med 1 000 euro).

Årets förening: IF Minken.

Årets tränare: Magnus Slotte, IK Myran.

Årets skola i rörelse: Tegengrenskolan i Vörå.

Edvin Wide-priset (vandringspris som går till en lovande friidrottare): Nea Mattila.

Ålder: 26 år.

Bor i: Karis.

Klubb: Cocks, Riihimäki.

Position: Vänsternia.

Meriter: Fem FM-guld och inhemska cuptitlar i följd, tre titlar i baltiska ligan.

Etta i skytteligan på 72 mål i höstens Champions League-gruppspel. Leder fortfarande, men de bästa lagen har tre matcher kvar att spela i gruppspelet.

Utsedd till årets handbollsspelare i Finland 2017 och 2018.

Mer läsning