Romanen Maresi till Vita huset

Upprymd och hedrad. Maria Turtschaninoff är glad över att hennes roman Maresi hörde till de gåvor president Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio överräckte till USA:s president då de var där på statsbesök. Bild: Lina Enlund

– Jag tänkte: Wow! Det var inte så illa, säger Maria Turtschaninoff. Hennes roman Maresi var en av de gåvor vårt presidentpar hade med då de träffade USA:s president.

– Det är roligt med en finlandssvensk bok i Vita huset, säger Maria Turtschaninoff, författare bosatt i Karis.

Hon visste att presidentparet hade hennes fantasyroman Maresi med i bagaget då de reste på statsbesök till USA förra veckan. Presidentens kansli hade vänt sig till Turtschaninoffs agent och bett om att få ett engelskspråkigt exemplar av boken.

När Turtschaninoff hörde om saken blev hon först upprymd. Sedan gladde hon sig över att presidenten tagit uttryckligen två ungdomsböcker, hennes Maresi och Salla Simukkas Snövit-trilogi, The Snow White trilogy.

– Det är en stor ära. Några få presenter har valts ut för att representera Finland när vårt presidentpar besöker Washington. Det är extra trevligt att just litteraturen fick representera kulturen.

Bokgåvorna var avsedda för president Barack Obamas två tonårsdöttrar Sasha och Mali. Enligt Turtschaninoff hör de till rätt målgrupp.

– Det gör de absolut. Och presidenten och hans hustru också.

Rent kommersiellt tror Turtschaninoff inte att gåvan spelar någon större roll. Amerikanske medier har så vitt hon vet inte lyft fram Maresi.

– Men skulle någon av Obamas döttrar råka instagramma en bild på sig själv med min roman skulle det inte vara så dumt. Men det är rätt osannolikt att något sådant händer.

Turtschaninoff konstaterar att det är omöjligt att veta om Maresi blir läst. Hon vet inte var statsgåvor placeras.

Ny bok i höst

Den engelska översättningen av romanen är gjord av Annie Prime. Turtschaninoff påpekar att det är en brittisk utgåva och att en amerikansk version är på väg. I den är somliga uttryck och stavningen vissa ord ändrade.

Prime arbetar för tillfället med att översätta Turtschaninoffs nästa roman, Naondel. Den ges ut på svenska på Förlaget i höst och kommer ut på engelska i början av nästa år.

Mer läsning