Rolig pjäs begrundar hemligheter

Tuva och Ture bor i Hemligheternas hus. Här förvarar de hemligheter – både små och stora – som skickas till dem.

Pjäs: Tuva och Ture i hemligheternas hus, Åbo svenska teaters turnerande barnpjäs. Text och regi: Ann-Luise Bertell. Scenografi: Peter Ahlqvist. I rollerna: Peter Ahlqvist och Jerry Wahlforss. Längd: cirka 40 minuter.

Vem som helst kan ha en hemlighet, till och med presidenten. En del hemligheter är roliga och runda. Andra är hemska och gör att man får ont i magen. Många hemligheter mår bra av att få komma fram och bli omhändertagna av någon som kan ta hand om dem på rätt sätt. Så där som en god vän.

Pjäsen om Tuva och Ture är en varm och rolig pjäs om hemligheter men också om vänskap. Att döma av publiken i Österby skola i torsdags är den en fullträff för den barnpublik den riktar sig till. Daghemsbarn från Österby daghem, förskolebarn och förstaklassare från Österby skola var en engagerad publik som skådespelarna för det mesta på ett smidigt och trevligt sätt kunde införliva i pjäsen.

Men så har manuset också arbetats fram i samarbete med en grupp barn i Braheskolan i Åbo, inom ramen för projektet Ung dramatik. Projektet sammanför barn och teaterkonstnärer för att ge barn en möjlighet att lära sig mer om hur teater fungerar och hur man skriver dramatik.

Fantasieggande scenografi

En turnerande teateruppsättning måste av nödvändighet vara rätt så avskalad. I det här fallet lyckades den enkla scenografin skapa en mångfasetterad och härlig fond genom alla de små hemlighetslådor som fanns i väggen. Bara möjligheten av en hel vägg fylld med lådor som innehåller de mest fascinerande hemligheter sätter sprätt på fantasin och får hela pjäsen att leva. Det är inte utan att man vill gå fram och rota i alla lådor för att se vad de innehåller.

Stop. Hemlighetstjuvarna försöker komma åt något i hemlighetshuset. Bild: Lina Enlund

Bara två skådespelare står på scenen men tack vare rollombyten nu och då är det fyra personer som figurerar i pjäsen. Både Peter Ahlqvist och Jerry Wahlforss är underhållande i sina roller. Humorn ligger ofta bara i gester och miner, tonfall och ögonkast. Ställvis förekommer nästan slapstickartad situationskomik som för det mesta känns naturlig och inte påtvingad.