Röj och rensa

Man fyller enkelt en plastpåse med onödiga grejer på bara fem minuter. Planen är att upprepa varje dag i en månads tid. Bild:

Nu är vi en bit in på det nya året. Halvvägs in i januari för att vara exakt. Och det är väl ungefär nu man kan börja se vartåt det barkar med nyårslöftena.

Om man avgett löften vill säga – det är ju fullt möjligt att man känner sig själv så pass bra att det är onödigt att lova något man inte har den minsta tanke på att hålla.

Eller så förnyar man sitt löfte från tidigare år, då kan man ju med litet god vilja påstå att man bara skjutit fram inledandet av fullföljandet av sitt löfte.

Mitt nyårslöfte har i flera års tid varit att röja och rensa. Att inte köpa en ny pryl utan att jag slängt två gamla eller sålt dem på loppmarknad. Det sista gör jag typ aldrig, det är så meckigt med loppisar kan jag tycka. För antingen ska du packa ihop en massa grejer och föra dem någonstans och kanske stå där och sälja (och förmodligen släpa hem det mesta tillbaka), eller så ska du annonsera på Facebook och komma överens med folk om avhämtning. Jobbigt vardera, enligt mig.

Men alltså – röja och rensa. Metoden är busenkel och meningen att i initialskedet genomföras varje dag under en månads tid.

Ta en plastpåse, typ en sådan som du får köpa i butiken för att packa dina varor i. Gå till valfritt rum och fyll påsen med sådant du kan undvara, sådant du inte behöver. Släng sedan påsen. Genast. Upprepa proceduren följande dag och följande … hela månaden. Om man varit litet trög i starten eller nappar på idén först nu kan man sikta på att köra i gång i februari, det är ju dessutom en tre dagar kortare månad än januari. 28 dagar känns trevligare än 31 i sådana här sammanhang, kanske.

Till slut börjar du märka resultat. Det känns friare att andas, prylarna är färre. Om du inte gjort som jag gjorde nyss. Stuvade in en massa i garderoben som jag ska ta itu med sen.

Jo morjens. Som om det skulle hända. Eller kanske det gör det. Nästa år?

Johanna Lemström Reporter