Roger Glover från Deep Purple: "Finländska fans är lojala"

Ikoner. Deep Purple spelar i Stallörsparken i Ekenäs lördagen den 21 juli. Enligt Roger Glover (längst till vänster) är det alltid lätt att återvända till Finland. Bild: Jim Rakete

Det legendariska brittiska rockbandet Deep Purple gör två spelningar i Finland under sommarens turné. Bandets långvariga basist Roger Glover, 72, talar i en exklusiv intervju med VN om bandets 50-åriga historia och bandets framtid.

– Det är alltid trevligt att komma till Finland. Även om vi varit här många gånger förut så känns den här gången lite annorlunda. Vi bor inte på samma hotell som vanligt, utan vi har nu återvänt till samma hotell som vi stannade på då Ritchie (Blackmore) lämnade bandet år 1993. Det hämtar tillbaka flera minnen, säger Roger Glover.

Deep Purples turné stannar i sommar i Finland för två spelningars tid. Bandets The Long Goodbye Tour har pågått sedan maj i fjol. Glover har redan svårt att minnas när turnén startade, men sommarens spelningar har gått väl.

– Det här är vad vi gjort hela våra liv och därför är det svårt att beskriva hur turnerandet känns. Det jag kan säga är att sommaren har gått väldigt bra och vi njuter verkligen av att spela.

Glover har själv höga förväntningar för spelningarna i Finland. Hurdan show publiken kan förvänta sig vill han inte kommentera.

– Som alltid kommer vi att bjuda på en blandning av äldre och nya låtar. Utöver det måste man låta publiken besvara frågan själv.

Ett långt farväl

Det att ett band med 50 år på bältet fortfarande turnerar och gör ny musik är väldigt sällsynt. Inspirationen till turnéns namn syftar ändå på ett närmande slut.

– Vi har alla blivit äldre och vi har alla haft våra egna hälsoproblem under de senaste åren. Precis som turnéns namn föreslår så kommer det här att ta slut en dag. Den stora frågan är när och var det händer.

– För att vara ärlig tror jag inte att någon av oss klarar av att bestämma vilken spelning som blir vårt sista. Känslomässigt är det för svårt och det skulle rikta all fokus på den sista konserten, vilket inte är vår avsikt.

Personligen föredrar Glover att fortsätta turnera tills det får ett abrupt slut. På det sättet behöver de inte fatta beslutet själv. Bandets avsikt är inte att sluta enbart för att återvända ett par år senare. Då det tar slut är det slut.

– Vi vet inte hur långt i framtiden den stunden är, men konstigt nog njuter vi väldigt mycket av spela just nu och vi skriver fortfarande ny musik.

"Som att gunga på gungbrädan"

Då Roger Glover och Ian Gillan anslöt sig till bandet år 1969 var Deep Purple inte ett välkänt band. I det skedet hade bandet haft bara en större hit i USA, Hush, men i Europa visste ingen vem de var. Deras musik spelades inte på radion och förekom inte på några topplistor.

– I början var vi ett ganska okonventionellt band. Då man slår igenom och blir populär blir man en del av etablissemanget och på ett sätt blir man en del av det man tidigare kämpat emot. Det roliga är att då man fortsätter tillräckligt länge blir man åter en del av antietablissemanget.

– På ett sätt kan man jämföra popularitet med en gungbräda som svingar mellan en hög och låg profil.

Enligt Glover har bandets två senaste plattor hjälpt bandet att höja profilen och gunga upp på gungbrädan. Under de svårare tiderna har bandets rykte och status som rockikoner burit dem vidare.

– Under de senaste tjugo åren, eller egentligen sedan år 1993 har vi till en viss mån varit tvungna att ändra på vår identitet, men vi har alltid klarat av att vara ett attraherande band, delvis på grund av vårt namn och vårt tidiga material.

En pågående såpopera

Under de 50 år som gått sedan bandet först grundades, har flera bandmedlemmar kommit och gått. Den nuvarande uppställningen består av Ian Gillan (sång), Ian Paice (trummor), Don Airey (keyboards), Steve Morse (gitarr), samt Glover. Roger Glover ser inte någon poäng med att jämföra bandets uppställningar med varandra.

– Jag vill inte jämföra bandets tidigare uppställningar med den nuvarande. Enligt mig är det bara naturligt att det sker förändringar. Det är en del av livet och under 50 år genomgår var och en förändringar, ett band är inget undantag.

– Alla förändringar har också varit naturliga och oundvikliga, även om de då kändes tunga. Det är som en såpopera, som på något vis bara fortsatt och fortsatt. Jag brukar tänka att vi varit lyckligt lottade.

"Det är alltid lätt att återvända till Finland"

– En stor orsak bakom det att ett band klarar av att bevara sin popularitet beror på fansen. De finländska fansen har alltid varit väldigt lojala.

Glover understryker också att Deep Purple inte är ett pojkband som bara dyker upp en dag och försvinner inom ett par år. För dem har musiken alltid varit huvudsaken.

– I all ärlighet verkar vår musik tilltala människor på ett sätt som får dem att vilja komma tillbaka och vi verkar få nya anhängare hela tiden. Våra finländska fans har alltid varit fantastiska och väldigt välkomnande. Det är lätt att återvända hit och därför har vi fortsatt att göra det.