Rofylld plats där alla trivs

Trivs på Skåldö. Stugan samlar familjemedlemmar i olika åldrar. Rasmus Björkvall, Linn Ahlfors, Ulf Göran Ahlfors, Ull-Mari Ahlfors och Tom Ahlfors trivs på Skåldö. Bild: Lina Enlund

Sommarstället på Skåldö betyder mycket för familjen Ahlfors. Här samsas tre generationer om rum och rutiner.

Platsen ger ro och avkoppling. Det är vackert och naturnära.

Ull-Mari Ahlfors har inget problem med att motivera varför sommarstället är en viktig plats för henne och familjen.

– Vi trivs jättebra här, säger hon när vi besöker hennes och maken Ulf Göran Ahlfors fritidshus på Skåldö i Ekenäs inre skärgård.

Syftet är att diskutera stugliv och på plats är också parets son Tom Ahlfors och hans dotter Linn Ahlfors med fästmannen Rasmus Björkvall. Alla de tre generationer som använder landstället är därmed representerade, även om hela familjen inte är samlad just den här soliga vardagseftermiddagen.

Till de mångåriga stuggästerna hör även Toms fru Bettina Brantberg och parets två övriga barn, Meimei Ahlfors, 16 år, och Benjamin Ahlfors, 24 år liksom tvillingsystern Linn.

Köpte tomt och reste hus

Fritidsboendet kom rejält upp i varv för ett halvt sekel sedan och familjen Ahlfors hus hör till den våg med sommarstugor som byggdes på 1970-talet vid stränderna väster om Grobbfjärden. Parcellen skaffades 1970.

– Vi var de första som köpte tomt här, säger Ulf Göran och berättar att han tillsammans med Ull-Mari hann bekanta sig med flera tiotal tomter innan valet föll på stället här vid en av vikarna nära färjesundet.

Trakten var bekant för familjen, som en kort tid bodde i Ekenäs då Ulf Göran Ahlfors arbetade som överläkare på Ekåsens sjukhus.

I gott skick än i dag

Stugan på tomten byggdes 1971 och har varit i flitig användning sedan dess. Huset som är tillverkat av Puutalo och som restes av en lokal entreprenör är i gott skick och får högt betyg.

– Det underhålls vid behov. Takfilten är förnyad en gång, men i övrigt har vi inte behövt göra några större reparationer. Inte kan vi klaga, säger Ulf Göran och berättar att samma entreprenör som reste huset har anlitats genom åren då hjälp behövts i underhållet.

Elen drogs in efter de tre första säsongerna och för ungefär 20 år sedan installerades innetoalett. Vattnet kommer från tomtens egen brunn.

Lekkamrater

Under 1970-talets första del byggdes fler stugor kring viken. Det betydde livligare umgänge, inte minst för Tom och systern Annemi.

– För barnen var det bra att vi fick grannar. Här lektes väldigt flitigt under de första åren, säger Ull-Mari.

– Vi har aldrig haft det bekymret att barnen inte velat komma ut till landet, konstaterar Ulf Göran.

Tom berättar att sommarstället behöll sin dragningskraft även då han blev äldre. Han är uppvuxen i Helsingfors dit familjen återvände efter några år i Vasa och Ekenäs, och därmed fick stugan fylla hans önskan och behov av att ibland kunna stiga ut och vistas på egen gård.

När han som ung sommarjobbade i Ekenäs fick han likaså disponera över stugan helt ensam innan den övriga familjen flyttade ut.

– Då stärktes min känsla för det här stället.

"Inget arbetsläger"

Banden till platsen är starka även hos den tredje generationen.

– Ett favoritställe på jorden, konstaterar Linn Ahlfors och får medhåll av Rasmus Björkvall.

Båda intygar att inga regler eller rutiner stör samvaron på stugan. Tom hakar på:

– Det här är inget arbetsläger. Vill man göra något så är det förstås fritt fram, visst finns här saker att åtgärda. Men det är inte så att man hela tiden måste stå i.

– Det är för att koppla av som man kommer hit, säger Ull-Mari.

De yngre under eget tak

Annemi med familj håller till på ett annat sommarställe.

Det ursprungliga huset på tomten här på Skåldö används i huvudsak av Ull-Mari och Ulf Göran, då de yngre numera bor i den gäststuga som stod färdig 2008.

– Det är ganska lugnt här för tillfället, konstaterar Tom och berättar att huvudbyggnaden länge var bas för alla som tog sig ut.

– Då kunde det vara lite trångt här ibland.

Det är Bettina Brantberg som planerat gäststugan, vars golvyta är 40 kvadratmeter. Byggnaden har ett loft och stor altan och fungerar som ett fullgott fritidshus. Stugan som har kamin och golvvärme besöks under alla årstider. Också den gamla stugan har ibland använts vintertid.

Bastun stod färdig 1974 och är likaså i flitig användning, som den alltid varit.

Tom Ahlfors tycker inte att rutinerna och principerna på sommarstället ändrats så mycket genom åren.

– Det är ganska långt samma stuk.