Röda Korset kallar insamlare till Hungerdagen

Insamlare efterlyses. Sofia Lindgren var en av dem som samlade in pengar för Röda Korset under höstmarknaden i Ekenäs i fjol. Också i år samlar man in medel under marknaden. Bild: Wilhelm Lindgren

Finlands Röda Kors ordnar i år sin Hungerdagsinsamling 26–28 september. Röda Korsavdelningen i Ekenäs-Tenala utmanar nu alla att vara med och hjälpa.

Under Hungerdagen samlar Röda Korsavdelningar runtom i bygden in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. Så också i Raseborg och nu efterlyser avdelningen i Ekenäs–Tenala hugade insamlare.

– Redan med en timme som insamlare kan du bidra med värdefull hjälp, säger insamlingsledaren Anna Barlow.

Hungerdagen infaller den 26–28 september, men lokalavdelningen för Ekenäs och Tenala tjuvstartar litet och samlar även i år in pengar under den traditionella höstmarknaden i Ekenäs. Den ordnas i år torsdag till lördag den 19–21 september.

– Skolorna i Ekenäs tar ett stort ansvar. Elever från Ekenäs högstadieskola deltar torsdag och fredag, gymnasiestuderande på marknadskvällarna och lördagen, säger Anna Barlow.

Pengarna man får in används bland annat till att hjälpa offer för naturkatastrofer och konflikter på olika håll i världen. Som bössinsamlare kan vem som helst vara med och rädda människoliv. Och den som bidrar med pengar kan veta att för bara 15 euro kan ett barn få rent vatten i ett helt år. 

Klimatet aktuellt

I år är klimatförändringen kärnbudskapet för Hungerdagen. De som drabbas hårdast av extrema väderfenomen och naturkatastrofer är världens fattigaste och mest utsatta människor. Röda Korset prioriterar därför de mest missgynnade i sitt klimatarbete.

Organisationens motto i klimatarbetet är "ingen ska lämnas ensam". Röda Korset hjälper människor och samhällen att förbereda sig för de långsiktiga effekterna av klimatförändringen, liksom även för plötsliga naturkatastrofer.

– Alla är välkomna att vara med, ingen tidigare erfarenhet krävs. Som belöning får insamlarna en känsla av glädje och av att verkligen ha fått hjälpa andra människor.

Man kan anmäla sig som insamlare till Ekenäs–Tenala-avdelningens insamlingsledare Anna Barlow, som också ger mer information till intresserade.

Mer läsning