Robert Nyman ska leda Ingå

Nyvald. Robert Nyman är ny kommundirektör i Ingå. Bild: Lina Enlund

Det blev Robert Nyman som valdes till ny kommundirektör i Ingå efter Jarl Boström vid Ingå kommunfullmäktiges möte.

Valet avgjordes i första omgången och Nyman fick 17 av de 27 rösterna.

Corinna Tammenmaa fick åtta röster och Christoffer Hällfors och Niklas Andersson en röst var.

Robert Nyman, 44, från Esbo är magister i idrottsvetenskaper från Jyväskylä universitet och har varit bildningsdirektör i Raseborg sedan 2012. Före det var han bildningschef i Ingå från 2008 och ansvarig för idrottsutbildning för det som då hette Sydväst i sex år. Två av de åren var han programansvarig rektor för Solvalla.

Ingå en vinnare

– Det känns bra att valet är gjort, för processen har varit lång och det har funnits många aspekter att beakta. Jag tror Robert Nyman blir en bra kommundirektör för Ingå och kan tillföra kommunen något nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP).

– Den erfarenhet och personlighet han har tror jag är en bra sak för Ingå, säger fullmäktigeordförande Robert Lemström (SFP).

Alla fullmäktigegrupper lyfte i sina gruppanföranden fram den smidiga rekryteringsprocessen och det glädjande i att så många sökt jobbet.

– Hur det än går i dag är Ingå en vinnare, sade Kristian Westerholm, som förde SFP:s talan.

– 21 sökande är mer än jag hade kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi. Det tyder på att Ingå har ett gott anseende, så någonting bra har det gjorts under direktör Boströms tid.

Olika profiler

Samlingspartiet framhöll kandidaternas olikheter.

– Kandidaterna har klart olika profiler, egna styrkor och svagheter. God beredning handlar om att bereda flera olika alternativ och synvinklar, och det har rekryteringsgruppen gjort. Nu är det bara att välja den profil vi bäst tycker att passar Ingå, sade Juha Kainulainen.

SDP:s Soile Gustafsson sällade sig till rösterna som tackade för en bra valprocess. Som enda parti meddelade SDP att partiets hela grupp ställer sig bakom Nyman.

De grönas Maria Isoaho tackade speciellt för möjligheten som gavs hela fullmäktige att ställa frågor till kandidaterna.

– Där fick vi en chans att se hur kandidaterna kommunicerar och klarar av att bli intervjuade, sade hon.

Robert Nyman tar över kommundirektörsposten efter Jarl Boström, som slutar den 30 juni. Han har varit kommundirektör i Ingå i närmare 30 år.

Mer läsning