Rinne till Yle: Konstig lösning strax före valet – SDP kräver att reformen respekterar grundlagen

– Nu finns en chans att behålla fungerande svenska servicestrukturer och trygga service på svenska bättre än i regeringens marknadsmodell, säger FSD:s ordförande Viktor Kock. Bild: Ari Sundberg/SPT

SDP kräver att det fortsatta arbetet med vårdreformen bygger på en respektfull anda och förlitar sig på grundlagen.

Regeringens beslut att avgå kommer inte som en överraskning, säger SDP:s ordförande Antti Rinne till Yle.

– Men en konstig lösning i en situation då det bara är några veckor till valet, säger Rinne till Yle.

Rinne säger sig vara orolig för de politiska förberedelserna inför Finlands EU-ordförandeskap som börjar på sommaren. Att vårdreformen inte gick igenom ser Rinne inte som en överraskning.

– Regeringen har försökt driva reformen utan att lyssna på experter eller på oppositionens kritik. Regeringen har själv satt sig i den här situationen.

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att Centern och Samlingspartiet glömde bort syftet med reformen. Regeringen får också kritik för att inte ha fått till stånd en reform som följer grundlagen.

– Vårdreformen föll på sin egen omöjlighet. Samlingspartiet och Centern hade en överenskommelse som lovade Samlingspartiet en marknadsdriven vårdmodell och en landskapsreform till Centern. Det var ett avgörande fel i regeringens verksamhet. Människornas behov slarvades bort i maktspelet, skriver SDP i ett pressmeddelande.

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) ser en chans att återgå till en bred parlamentarisk beredning av vårdreformen där man lyssnar på sakkunniga.

– Nu borde man utgå från de ursprungliga målsättningarna för reformen och ta fasta på bättre och jämlikare tillgång till vård, fungerande vårdkedjor och ett samarbete mellan social- och hälsovården som bromsar kostnadsökningen, säger Finlands svenska socialdemokraters ordförande Viktor Kock i ett pressmeddelande.

Enligt FSD ska den fortsatta vårdreformen bygga på större självstyrande vårdområden.

– Socialdemokraterna har konsekvent försvarat de språkliga rättigheterna i samband med vårdreformen. Nu finns en chans att behålla fungerande svenska servicestrukturer och trygga service på svenska bättre än i regeringens marknadsmodell, säger Kock.

Mer läsning