Rinne föll och regeringen med honom – så här gick det till

Statsminister Antti Rinne (SDP) lämnar in sin avskedsansökan till republikens president Sauli Niinistö. Foto: Catariina Salo Bild: Catariina Salo

Antti Rinne (SDP) lämnade in sin avskedsansökan på tisdagen och därmed föll regeringen.

Regeringskrisen kan nystas tillbaka till tiden före riksdagsvalet i april. Redan då sade Antti Rinne (SDP) att han inte kommer att godkänna så kallad avtalsshopping och lönedumpning, som det sedan blev frågan om i och med posthärvan.

Under sommaren åkte Postens ledning till San Francisco för att hålla ett möte om bolagets framtid. Vid den här tiden ska det ha bestämts att en del av Postens anställda ska flyttas över till Postens dotterbolag och därmed lyda under ett annat kollektivavtal än dittills. Överflyttningen skulle gälla 700 av Postens paketsorterare.

Det nya kollektivavtalet innebar betydligt sämre villkor än det tidigare, vilket skulle ha lett till att de 700 postanställdas löner hotade sänkas med 30 till 50 procent. De försämrade arbetsvillkoren ledde till en två veckor lång poststrejk och en rad sympatistrejker.

Regeringens fall handlar i alla fall ytligt sett om statsminister Rinnes och tidigare ägarstyrningsminister Sirpa Paateros (SDP) vetskap och kommunikation om paketsorterarna och det nya kollektivavtalet.

Datumhärvan kring Posten

Delade meningar rådde inom regeringen om vem som visste om att paketsorterarna skulle flyttas över till ett annat kollektivavtal. Frågan var om Paatero och Rinne visste om att förflyttningen skulle ske den första september, tvärtemot vad de tidigare meddelat i frågan.

Den 27 november lämnade Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu en gemensam interpellation om regeringens agerande kring poststrejken. Interpellationsdebatten skulle föras i plenum den 3 december.

Fredagen den 29 november kallade statsminister Rinne till en presskonferens där han meddelade att Paatero avgår från sin ministerpost. Samtidigt sade Rinne att Posten agerat fel och försökt mörka vissa datum i kommunikationen.

Måndagen den 2 december fick Yle tag på ett hemligstämplat dokument som visade att Paatero kände till förflyttningen av paketsorterarna. Enligt dokumentet var också statsministern informerad om saken.

Centern utrycker misstroende

Samma måndag samlades Centerns riksdagsgrupp till möte och uttryckte därefter sitt misstroende för statsministern. Därmed sattes snöbollen i hastig rullning. Under måndagskvällen sammanträdde Centerns partistyrelse och därefter samlades Socialdemokraternas partistyrelse.

Rinnes besked efter styrelsemötet var att han inte tänker låta sig dikteras av Centerns luddiga meddelanden.

– Jag har rätt att få tydliga motiveringar till varför man inte vill fortsätta. Därefter ska jag dra mina slutsatser, sade Rinne.

När måndagen övergick till tisdag fick han de tydliga motiveringarna.

Rinne och Kulmuni möts

På tisdagsmorgonen klockan nio träffades statsminister Rinne och Centerns ordförande Katri Kulmuni i Statsrådsborgen. Under mötets gång rapporterade flera medier att Rinne kommer att avgå som statminister före eftermiddagens interpellationsdebatt.

Efter mötet hastade både Kulmuni och Rinne i väg till Riksdagshuset för att träffa sina respektive riksdagsgrupper.

Kommunikationsministern och SDP:s vice ordförande Sanna Marin meddelade samtidigt på Twitter att hon är på väg hem från Bryssel. I Bryssel skulle hon ha lett ett möte för EU:s kommunikationsministrar. Att hon lämnade mötets ordförandeskap till Kroatiens minister spädde på spekulationerna om att Rinne kommer att lämna in sitt avsked.

Audiens på Talludden

Innan Centerns riksdagsgrupp sammanträdde upprepade ordförande Kulmuni måndagens budskap att Finland behöver en funktionsduglig regering. Hon sade att hon hoppas att man kan fortsätta med nuvarande regeringsbas.

Strax före klockan elva stal en räv den politiska showen för en stund när den sågs springa förbi Statsrådsborgen i hjärtat av Helsingfors. Flera medier rapporterade om räven som inte den heller ville kommentera regeringskrisen.

Efter SDP:s riksdagsgruppsmöte åkte statsminister Rinne direkt i väg till Talludden. Strax efter klockan 12 stegade en sammanbiten statsminister Rinne in hos republikens president Sauli Niinistö överräckte ett meddelande om regeringens avsked. Rinne och Niinistö tackade varandra för ett kort men gott samarbete.

– Samtidigt ber jag att regeringen fortsätter som expeditionsregering tills en ny har utsetts, sade president Niinistö.

Rinne svarade som väntat jakande.

Marin och Lindtman möjliga statsministrar

När kommunikationsminister Sanna Marin landat i Helsingfors och träffat SDP:s riksdagsgrupp sade hon att hon är beredd att bli regeringssonderare. Det betyder att hon är en möjlig kandidat att bli landets nästa statsminister. Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman är också en tippad statsministerkandidat.

Klockan 13 på tisdagen ordnade Antti Rinne en presskonferens i Statsrådsborgen där han meddelade om sitt avsked som statsminister.

– Det här är Socialdemokratiska partiets, partistyrelsens och mitt eget beslut, sade Rinne.

Han betonade att regeringen kommit bra i gång med sitt jobb och har ett fungerande regeringsprogram och att vem ur partiet som sitter på statsministerposten är mindre viktigt.

– Jag tänker inte försvinna någonstans, jag fortsätter i politiken, sade Rinne och lämnade presskonferensen.