Karis fick tillskott i form av bistro

Bra början. Mikaela Himmelroos, Cathrin Väisänen och Chris Nordström är nöjda med mottagandet för Oswald’s Bistro som öppnat i Fokuhuset i Karis. Bild:

Restauranglokalen i Fokushuset i Karis har verksamhet igen. Oswald’s Bistro heter det nya matstället som drivs av gamla bekanta.

Till bakgrundskrafterna för satsningen hör Peter Nordström som har ett förflutet som krögare för Brukspatronen i Billnäs och Åtta Råttor i Karis.

– När vi slutade med restaurangverksamheten för åtta år sedan sade vi aldrig mer, så tydligen betyder aldrig åtta år, säger Peter Nordström som tillstår sig ha känt viss saknad efter restauranglivet.

– Vi tyckte också att det var synd att lokalen stod tom.

Namnet på bistron är hämtat från 12 kilo tunga Main Coon-katten Oswald, som dessvärre hunnit förflytta sig till sällare jaktmarker. Samtidigt är det också en anspelning på Åtta Råttor-förflutna.

– Eftersom vissa förra gången irriterade sig på råttorna tänkte vi att vi tar en katt den här gången i stället, säger Peter och skrattar gott.

Husmanskost från grunden

Duon Mikaela Himmelroos och Cathrin Väisänen basar för köket.

– Peter var min första chef på Åtta Råttor. När han tog kontakt och frågade om jag ville komma på jobb tänkte jag varför inte. Jag tyckte det lät intressant och var redo att prova på något nytt, säger Mikaela Himmelroos.

Menyn bygger på rustik husmanskost.

– Vi försöker göra allt från grunden och hålla priserna förmånliga, säger Mikaela och Cathrin.

På à la carte-menyn finns rätter som plankbiff, pasta, burgare och schnitzlar. Lunch serveras onsdag till fredag och under veckosluten lockar man med olika specialmenyer. Måndagar och tisdagar är bistron stängd.

Låg tröskel

Att det finns rätt så gott om restauranger i Karis upplever Oswald-gänget inte som något problem.

– Vi försöker inte tävla med de and­ra. Vi redan provat fine dining-grejen och vill den här gången erbjuda något lite mera avslappnat – ett ställe dit man kan komma bara för att dricka en kopp kaffe eller ta en öl, säger ägaren Chris Nordström.

Att han och Peter bott på många olika ställen i världen och har erfarenhet av olika typers kulturer och mat, är något som han räknar med också kommer att sätta sin prägel på stället.

Fokushusets framtid har varit osäker i och med att byggnaden är i behov av renovering. Det är ändå inget man låter sig stressas av.

– Vårt hyreskontrakt gäller tills något börjar hända här. Enligt det senaste vi hört skulle huset renoveras 2020, men vår framtid är inte ristad i sten, säger Peter Nordström.

Unik arkitektur

För några år sedan bollades även med tanken att riva hela Fokushuset. De tankarna har ändå begravts, bekräftar stadsplaneringsarkitekt Simon Store. I utkastet till ny plan för Karis centrum föreslås huset i stället få en skyddsbeteckning.

– Fokushuset utgör ett exempel på åtminstone i västnyländska förhållanden sällsynt konstruktivistisk offentlig arkitektur. Kanske det enda exemplet, säger Simon Store.

En renovering ingår i stadens långsiktiga investeringsplan. Enligt planförslaget skulle Fokushuset utvecklas som en multifunktionell byggnad med service från olika sektorer.

Mer läsning