Resor i egen regi

Populärt. Att kombinera resor med egna intressen hör till trenderna just nu konstaterar Hilkka Lindqvist. Förutom tränings- eller wellnessresor åker man till exempel på gourmet- och vinresor. Bild: Agneta Sjöblom

Resandet är både jobb och fritid för Matkahaukkas Hilkka Lindqvist. – Man kan väl kanske kalla det här för mitt kall, säger hon.

Ursprungligen var det kärleken till språk som lockade Hilkka Lindqvist att söka det första resebyråjobbet i Karis. Så har det nu rullat på i 30 år. Efter jobb på ett antal andra byråer, utbildning till restonom i vuxen ålder samt en företagarexamen, tog hon över som ägare för resebyrån Matkahaukka i Karis 2014.

– Jag har inte ångrat en dag. Också under dåliga tider har jag alltid trott på branschen. Jag tror att den behövs, säger hon.

Potential

Många resor säljs som bekant numera via nätet. Men det finns efterfrågan också på traditionella resebyråtjänster. Om det vittnar att Karisbyrån för att hinna med allt jobb nyanställt och numera sysselsätter tre personer mot tidigare två.

Byråns kunder finns utspridda över hela Svenskfinland.

– Svenskspråkiga grupper från Helsingfors och Åbo vänder sig till oss tack vare att vi erbjuder service på svenska. Det är en bristvara på många håll, säger Hilkka Lindqvist.

Hon deltog nyligen i företagssparringsprogrammet Kasvu-Open och fick många bra tips med sig i bagaget på hur man ytterligare kunde utveckla verksamheten.

– När jag nämnde att vi är en "gammaldags" resebyrå där man kan komma in och få personlig service såg man potential och tyckte det borde lyftas fram som en styrka. Det finns inte så många sådana resebyråer längre.

En annan konkurrensfördel förutom servicen och yrkeskunskapen är tryggheten.

– Bokar man sin resa via nätet är man ensam om det skulle uppstå problem. Bokar man via en resebyrå kan man ringa och få hjälp.

Bort från vardagen

Förutom att förmedla resor skräddarsyr man också resepaket enligt kundens önskemål samt ordnar egna gruppresor, bland annat musikalresor till Stockholm. En nyhet är träningsresan som i höst ordnas till Alanya i Turkiet i samarbete med Alexia gym.

– De lokala företagen borde samarbeta mera, säger Hilkka.

Att kombinera resor med egna intressen hör till trenderna just nu. Förutom tränings- eller wellnessresor åker man till exempel på gourmet- och vinresor. Till det som också efterfrågas hör korta stadsresor.

– Folk vill bort från vardagen men kanske inte för flera veckor i sträck. Men visst åker man fortfarande på traditionella södernresor också. Folk vänder heller inte längre på varje slant och har börjat boka sina resor längre i förväg, då är utbudet större.

Bra och billigt är en ekvation som enligt Hilkkas erfarenhet sällan går ihop i resebranschen.

– Om har möjlighet att resa andra tider än jul, sportlov och påsk kan man visserligen hitta förmånligare resor. Och när det är fint väder här kan man hitta en billig resa till södern.

Vart reser västnylänningarna just nu?

– Bland annat till Grekland och Kroatien. Bland städerna är Prag populärt. Intresset för Barcelona har minskat lite eftersom prisnivån gått upp.

Mer än ett yrke

Också på sin fritid reser Hilkka. Eller omvänt – också då hon är ledig jobbar hon.

– När jag reser utanför jobbet har jag datorn med, kappsäcken full med kartor och ser väl på omgivningarna med lite andra ögon än den vanliga turisten. Man kan väl kanske säga att det här yrket är mitt kall.

Den första egna utlandsresan gick till Korfu 1980. Efter det har det blivit att packa kappsäcken många gånger. Till de mer exotiska upplevelserna hör resan med Transibiriska järnvägen genom Mongoliet till Peking.

– Jag var själv lite orolig hur jag skulle klara av att vara så länge stilla på ett tåg, men det gick bra och resan var intressant.

Till årliga traditioner hör en vandringsresa till Alperna. Då passar hon förutom benmusklerna också på att träna sin tyska.

– Jag försöker alltid prata det lokala språket dit jag reser, åtminstone då jag beställer mat. Det hör till de saker som jag själv tycker är roligt med att resa.

Än har hon platser kvar hon vill besöka.

– New York är en stad jag ännu inte hunnit till. En annan dröm är att åka utomlands och jobba som volontär.

Har du några restips åt andra?

– Man ska alltid ha minst en resa inplanerad så att man har något roligt att se fram emot. Man kan också bra resa med småbarn. Jag har själv varit och vandrat med mina barnbarn och det har gått hur bra som helst. Det är nyttigt att resa.

Schweiz. Var nyss på en affärsresa dit. Det var härligt med både vinter och sommar samtidigt.

Österrike. Brukar varje sommar göra en vandringsresa till Tyrolen.

London. Fastän det är en storstad är människor vänliga. Står man villrådig med en karta i handen är det alltid någon som kommer och hjälper.

Mer läsning