Republikens president: "Coronaläget i Europa och det nya muterade viruset oroar"

Sauli Niinistö skriver i ett blogginlägg att självdisciplin fortfarande är den viktigaste åtgärden för att stoppa spridningen av coronaviruset. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

President Sauli Niinistö skriver att det bästa sättet att skydda sig själv och andra är fortfarande att följa restriktionerna.

"Siffrorna för antalet smittade i Finland tyder på att de värsta hotbilderna undveks under jul och nyår. Försiktighet och det att man noggrant följer riktlinjerna och bestämmelserna är fortfarande det bästa och nödvändiga sättet att skydda såväl sig själv som sina nära. Vi lever i exceptionella förhållanden."

Det skriver republikens president Sauli Niinistö i ett blogginlägg på måndagen. Han skriver att nyheterna om coronaläget runtom i Europa och det nya muterade viruset oroar, även om vaccineringen har kommit i gång också i Finland.

I blogginlägget diskuterar Niinistö olika forskares uttalanden kring vad som bör göras för att skydda samhället mot coronaviruset. Enligt Niinistö är deras gemensamma åsikt att de viktigaste åtgärderna är förebyggande. Restriktionerna ska vara kortsiktiga och tas i bruk innan man överskridit farliga gränser.

"Det låter som om en kort kur i självdisciplin är bättre än att ge sjukdomen möjligheten att komma hit och ytterligare drabba ekonomin och hälsan", skriver Niinistö.

Mer läsning