Rektorer vill förskjuta skolornas sommarlov med två veckor

Tummen upp. Sjundeklassarna Mikael Savolainen, Ian Varrio och Lucas Johansson ser gärna att sommarlovet förskjuts med två veckor. Bild: Johanna Lemström

Södra Finlands rektorsförening har startat ett medborgarinitiativ för att flytta fram sommarlovsstarten med två veckor. Det krävs en lagändring för att flytta sommarlovet.

Skolornas läsår borde avslutas den sista vardagen vecka 24 i stället för vecka 22 som det är i dag. Höstterminen skulle i stället börja två veckor senare.

Det anser i varje fall drygt 1 800 personer som undertecknat det medborgarinitiativ som Södra Finlands rektorsförening startade i november. Rektorsföreningen motiverar sitt förslag med att försommaren ofta är kall och regnig i Finland, medan vädret vanligen är finare på sensommaren.

– Det borde inte vara så svårt att förskjuta allt med två veckor, säger Andreas Hollsten, rektor i Karis högstadium och styrelsemedlem i rektorsföreningen.

Kortare hösttermin bättre

Andreas Hollsten konstaterar att det på senare år varit bästa sommarvädret då skolorna börjat i mitten av augusti. Om skolorna började två veckor senare på hösten, det vill säga i slutet av augusti i stället för halvvägs in i augusti skulle också höstterminen bli kortare. Det är en annan poäng med medborgarinitiativet:

– Höstterminen är lång som det är nu. Vårterminen däremot bryts av flera kortare ledigheter.

Först är det sportlov i februari, sedan påsklov i mars april och Kristi himmelsfärdsdag i maj. I Raseborgs skolor hålls sportlov vecka 8, i år den 19–25 februari, och påsklovet den 30 mars till och med den 2 april.

Södra Finlands rektorsförening tror att en lagförändring av det slag man föreslår skulle leda till bättre resultat i skolarbetet och ett större välmående i skolorna – vilket i sin tur skulle sänka kostnaderna för sjuk- och hälsovården i vårt land, skriver man.

Om sommarlovet förskjuts med två veckor tror rektorerna nämligen att det skulle ha en gynnsam inverkan på elevers och vårdnadshavares möjligheter att återhämta sig. Behovet av att åka till sol och värme på sydligare breddgrader under läsårets arbetsdagar skulle också minska, vilket skulle minska elevernas frånvaro.

Ska föra kampanj

Det krävs 50 000 namn underskrifter för att ett medborgarinitiativ ska tas upp till behandling i riksdagen.

Rektorsföreningens styrelseordförande Niklas Wahlström, rektor i Gymnasiet Grankulla samskola, berättar att föreningen planerar föra kampanj för sin sak och försöka få med andra i projektet.

– Vi har varit i kontakt med lärarfacken FSL och OAJ och frågat om vi kunde få tillstånd att samla in namn vid deras stånd på Educa-mässan. Vi har också varit i kontakt med Hem och skola och Vanhempainliitto och hoppas att de som organisationer skulle ställa sig bakom initiativet, säger Niklas Wahlström.

Varför är det här viktigt?

– I första hand är det för att eleverna ska orka bättre. Men i egenskap av rektor i en gymnasieskola så ser jag ju också hur ojämnt mina lärares arbete fördelas mellan terminerna. Hösten är så arbetsdryg och mörk och lång, medan arbetsmängden minskar på våren i och med att abiturienterna slutar.

Också turismbranschen skulle ha fördel av att sommarlovet förskjuts, tror rektorerna.

Tid att samla namn har rektorsföreningen fram till den 17 maj.

Tummen upp från elever

I Ekenäs högstadieskola applåderar åttondeklassarna Anna Doepel och Lina Lundström rektorernas förslag.

– Det låter bra för i början av sommaren är det ofta sämre väder än i augusti, säger Anna Doepel.

– Ja, det är ju oftast skönare väder i augusti än i juni, håller Lina Lundström med.

Hon tycker att höstterminen känns lång.

– Det är sant. Efter ett långt sommarlov känns höstterminen som om en buss kört på en, säger Anna Doepel.

Båda tycker det också skulle vara bra med litet extra program i skolan under hösten, för att pigga upp.

– Elevkåren kunde kanske ordna något program, säger Anna Doepel.

– Kanske en temadag i början av höstterminen? En utedag eller en dag med Disneytema? funderar Lina Lundström.

–Eller en dag då man klär ut sig till memefigurer, föreslår Anna Doepel.

Frågesportdag är ett annat förslag de kastar fram.

Också sjuorna Mikael Savolainen, Ian Varrio och Lucas Johansson hoppas att medborgarinitiativet går igenom.

– Det låter bra!

Här hittar du medborgarinitiativet.

Mer läsning