Regnvarning i södra Finland – risk för översvämningar

Det väntas mycket regn. Bild: Jeanette Östman/SPT

Hård vind och kraftiga regnskurar väntas i stora delar av landet under både onsdag och torsdag.

Meteorologiska institutet har utfärdat en nederbördsvarning för södra Finland på onsdagen. Från och med förmiddagen kan det regna mer än 50 millimeter i dygnet, uppger institutet.

– Det kommer att regna också under torsdagen. Vi kommer inte undan det här regnet på en gång, säger Ari Mustala, jourhavande meteorolog vid institutet.

Enligt Mustala kan det regna mellan 100 och 150 millimeter i dygnet. Jämförelsevis kan nämnas att det på lördagen föll 24,3 millimeter regn vid Kajsaniemi mätstation på tre timmar, vilket motsvarar fem ämbar per kvadratmeter.

Månadens regnrekord är 68 millimeter i Kajanaland.

Meteorologiska institutet skriver på Twitter att vattenmängderna eventuellt kan orsaka översvämningar och vattenskador i källare.

Varningen gäller främst Nyland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland, men enligt Mustala förekommer riklig nederbörd även i exempelvis Egentliga Finland och Österbotten.

– I väst finns det också en risk för åskväder, säger han.

Hård vind

Institutet varnar dessutom för kraftiga vindbyar i anslutning till nederbörden. Vindvarningen gäller nästan hela väst- och sydkusten samt de mellersta delarna av landet.

Vindhastigheten i vindbyarna förväntas överskrida 15 meter i sekunden.

På fredag lär det däremot bli sol och uppehållsväder i de största delarna av landet, även om lätta regnskurar kan förekomma längs sydkusten, säger Mustala.