Regnbågen lyser upp Västnyland

Föregångare. Anders Augustsson var initiativtagare till Hangö Pride i fjol och fortsätter även i år. Bild: Märta Nummenmaa

Pride ordnas för andra gången i Hangö under veckoslutet och Raseborg Pride tar över Karis nästa lördag. Besökare kan förvänta sig en enda stor kärleksfest på bägge ställen.

Initiativtagaren till fjolårets pride i Hangö, stadens första pride, var Anders Augustsson. Han ville bidra med något extra till staden. I år är han med och ordnar evenemanget igen.

– Då vi föreslog evenemanget på Facebook i fjol överöstes vi av tusentals gillningar på bara några dagar. Det finns helt klart ett behov av pride i Hangö.

Arrangörerna för Raseborg Pride skiljer sig från förra året. I år ordnas pride i Karis med Paula Ikonen i spetsen.

– Jag besökte pride i Ekenäs i fjol och tyckte att det var jätteroligt och lyckat. Eftersom fjolårets arrangör inte hade möjligheten att ordna pride i år tog jag saken i egna händer.

Augustsson har planerat evenemanget med bland annat Titti Myhrberg. Han berättar att hon känner väl till regnbågssammanhörigheten och kommer med goda idéer.

– Jag sköter sedan det lokala och ser till att det hela ska fungera, säger Augustsson.

En arbetsgrupp på tio personer står för pridearrangemanget i Karis. De har planerat evenemanget sedan mars och har bidragit med olika krafter till pride.

Tusentals på väg

Hangö Pride togs väl emot förra året och många Hangöbor besökte evenemanget. Augustsson och Ikonen är överens om att det är viktigt att pride ordnas även i mindre städer.

– Tjänstemännen har också varit väldigt positiva och de har hjälpt till med evenemanget, säger Augustsson.

Även i Raseborg har arrangörerna fått mycket positiv respons. Ikonen tycker att det är roligt att se att så många engagerar sig.

Fjolårets pride i Hangö lockade omkring 3 000 besökare och evenemanget väntas bli mycket större i år.

– Vi har marknadsfört evenemanget på Facebook och många tycks vara på väg, vilket är jätteroligt.

Ikonen hoppas på att se mer än 1 000 deltagare i årets pride i Raseborg. De har satsat hårt på marknadsföringen.

– Vi har marknadsfört pride på Facebook, men vi har även delat ut många reklamaffischer runtom i Nyland.

I kamp om jämställdhet

JHL deltar i Hangö Pride i år igen. Pride handlar inte bara om sexuella rättigheter, utan även om rättigheter och jämställdhet i allmänhet. Hangö Pride vill lyfta fram rättigheter i arbetslivet tillsammans med JHL.

De flesta politiska grupper är med på något hörn i både Hangö och Raseborg. Båda evenemangen stöds av många företag och föreningar.

– Många har varit ivriga att delta och bidra till pridefirandet och det är ju roligt, säger Augustsson.

Drag Queens Of Finland deltar i Hangö Pride. Under veckoslutet ordnar de bland annat en dragshow på Plagen. På restaurang Skiffer kan intresserade se Cristal Snow på lördagen. Raseborg Pride gästas av många musikartister och regnbågsmässan med biskop Björn Wikström förväntas bli en populär del av evenemanget.

– Vi kommer också att uppmärksamma andra minoriteter. Kårkulla deltar bland annat med program. Vi har också försökt locka skolklasser till evenemanget, säger Ikonen.

Program för alla

Båda prideevenemangen har ett mångsidigt evenemang som intresserar både yngre och äldre. I Hangö ordnas på lördagen barnens pride i Casinoparken. Benny Törnroos kommer att vara på plats tillsammans med Mumingänget.

– Det finns program för alla runtom i Hangö. Den som ens är lite intresserad ska komma och titta, säger Augustsson.

Ikonen uppmanar alla att vara öppna för nya saker och att delta i Raseborg Pride.

– Det hela handlar ju om mänskliga rättigheter och jag hoppas och tror att det här är viktigt för oss alla, säger hon.

Hangö Pride ordnas i helgen, den 18–20 augusti. Prideparaden startar vid Tivoli klockan 13 på lördagen. Raseborg Pride ordnas lördagen den 2 september. Prideparaden startar vid Idrottsgränd i Karis klockan 12.

Mer läsning