Regionen minns sin president

Bild: VN-arkiv/Vidar Lindqvist

President Mauno Koivisto får i dag en statsbegravning. Med ett sommarställe i Ingå hade president Mauno Koivisto en naturlig stark anknytning till Västnyland och hade också i övrigt många kontakter hitåt. Det må sedan ha handlat om det dagliga presidentutövandet, valarbete eller volleyboll.

Så fort president Mauno Koivisto kom till Täkter åkte kostymen av och skogshuggarkläderna på. Han hade alltid tid att växla några ord.

– Han var ofta i skogen och gjorde skogsarbete. Han brukade säga att det är så svårt att bedöma vilket träd man ska ta bort och vilket lämna kvar.

Det säger Göran Karlsson, som arrenderat åkrar av presidenten ända sedan Koivisto köpte gården av Karlssons svärmor 1972.

– När jag började vårbruket kom han med sin lilltraktor och plockade småsten. Av dem byggde han vägar i sitt skogsskifte.

Grävde igen spåren

Karlsson minns Koivisto som en lugn man som alltid pratade svenska med ortsbefolkningen. Han hade också alltid tid att prata en stund. Han var inte fin av sig, trots att han som president hade en chaufför som körde honom till gården.

– En gång när det regnade skulle chauffören köra honom ända till dörren fast Koivisto sa att han kan gå. Bilen sjönk ner på gårdstunet och gjorde djupa spår. När chauffören hade åkt tog Koivisto själv spaden och fyllde igen dem.

Koivisto kunde också delta i lokala begivenheter. År 1993 ordnade Lions en välgörenhetspromenad som också Mauno och Tellervo Koivisto deltog i.

– Men vi fick inte säga det offentligt, för det skulle ha lockat så mycket folk, säger Karlsson.

Blev bjudna till slottet

Någon gång på 1980-talet pratade Göran Karlsson med Koivisto om att Degerby lantmannagille brukade göra utfärder. En tid senare fick gillet en inbjudan till presidentslottet.

– Vi hade med oss en yxa och skogsverktyg åt honom.

Efter en guidad rundtur i slottet blev de bjudna på kaffe och smörgås i paret Koivistos privata våning i slottet.

– När vi hade suttit en stund och pratat tittade Koivisto ut genom fönstret och sa "jag tror det börjar våras därute nu". Vi tog det som en vink att det var dags att åka hem och börja jobba.

Koivisto vistades i Täkter alldeles till slutsträckan, ännu i fjol var paret på gården på sommaren.

– Men då sade nog Tellervo att de inte kommer att komma ut flera år utan att Assi får ta över, vilket hon har gjort.

Mer läsning