Regeringen isolerar hela Nyland – "Enda sättet att sakta ner spridningen"

Isolering. Nyland isoleras till och med den 19 april. Bild: VN-arkiv

Det gick som väntat. Regeringen meddelade på onsdag kväll att landskapet Nyland isoleras.

Regeringen har beslutat med stöd i beredskapslagens paragraf 118 att hela Nyland isoleras från resten av landet fram till den 19 april. Det säger statsminister Sanna Marin (SDP) vid en presskonferens sent på onsdag kväll efter att regeringen förhandlat om saken hela kvällen.

– Vår bedömning är att det enda sättet att sakta ner spridningen av coronaviruspandemin är att begränsa människors rörlighet.

Marin säger att förbudet att resa till – och från – Nyland gäller all trafik som inte kan betraktas som absolut nödvändig.

Stängt. Statsminister Sanna Marin meddelade att Nyland isoleras vid en presskonferens på onsdagskvällen. Bild: Foto: Lauri Heikkinen/statsrådets kansli

– Det här är inte något lätt beslut att fatta, det rör medborgarnas grundläggande rättigheter.

Trafik till och från Nyland som godkänns utgörs till exempel av personal som arbetar inom räddningsväsendet och vården. I viss mån godkänns arbetsresor och olika familjeskäl. Dock får de nylänningar som befinner sig utanför landskapet åka hem också efter att gränsen har stängts.

– Däremot är fritidsresor inte en godtagbar orsak för att resa och det gäller även resor till fritidshus, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Det är polisen som kommer att övervaka att bara de som har giltig orsak får komma till, eller lämna, Nyland. Vid behov kommer försvarsmakten att bistå polisen med övervakningen.

– Tanken är inte att polisen ska stoppa alla resenärer. Vi utgår ifrån att medborgarna förstår att följa reglerna. På torsdag morgon kommer polisen att informera mera om de operativa åtgärderna, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Regeringens beslut kommer som resultat av onsdagens prognoser angående hur coronasmittan förväntas sprida sig i Finland. Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelade att den senaste uppskattningen är att cirka 11 300 finländare kan behöva sjukhusvård på grund av coronaviruset. Av dem uppskattar man att omkring 3 600 behöver intensivvård.

– Nu handlar det om att vi vill undvika att hela befolkningen insjuknar samtidigt, för då räcker inte våra resurser. Människors rätt att röra sig fritt är en viktig grundläggande rättighet, men rätten till liv är ännu viktigare, säger Henriksson.

Beslut. På onsdagskvällen fattade regeringen beslut om att skärpa åtgärderna i kampen mot coronaviruset genom att isolera Nyland. Bild: Foto: Statsrådets kansli

Riksdagen har förberett sig på att behandla isoleringen av Nyland i rask takt. Oppositionen har redan tidigare meddelat att man är beredda på att godkänna regeringens hårdare tag i kampen mot coronasmittan. En snabb riksdagsbehandling ger utrymme för att införa isoleringen på kort varsel.

Under onsdagens presskonferens fick Marin också en fråga om när isoleringen kan träda i kraft. Svaret var att det kan gå snabbt.

– Tillsammans med riksdagen har vi bedömt att det kan ske den 27 mars.

Restaurangerna stängs inte i helgen

Marin meddelade också att restaurangerna inte hinner stänga till den här helgen. Däremot uppmanar hon alla krögare att stänga redan nu.

– Det gäller krogar, nattklubbar, pubar och kaféer. Det är viktigt att inte sprida viruset.