Regeringen förlänger reserestriktionerna – i kraft åtminstone en månad framöver

Inresor i Finland begränsas åtminstone fram till den 18 mars. Bild: Pixabay

Inga ändringar införs i de aktuella reserestriktionerna. Det innebär att endast invånare från sju olika länder har rätt att fritt resa till Finland.

Statsrådet har beslutat att förlänga de rådande reserestriktionerna fram till den 18 mars.

Finlands gräns för att tillåta inresor är fortsättningsvis att landet i fråga haft högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Gränsen är mycket låg med tanke på virusläget runtom i världen. I praktiken är det endast resenärer från Island, Vatikanstaten, Australien, Sydkorea, Nya Zeeland, Singapore och Thailand som fritt får resa till Finland.

Finländare ute i världen har däremot enligt grundlagen alltid rätt att återvända till sitt hemland.

Under den pågående veckan skärps öppettiderna vid en del gränsövergångsställen i såväl väst som öst. I måndags infördes skärpta öppettider vid den västra gränsen i Lappland och på fredag träder förkortade öppettider i kraft vid gränsövergångsställen i öst.

Orsaken till de begränsade öppettiderna är att regeringen vill minska trafiken över landets gränser och på så vis hindra spridningen av coronaviruset. Hälsomyndigheternas mål är att alla personer som anländer till gränsen direkt ska kunna hänvisas till ett coronatest, såvitt de inte har ett intyg över ett färskt coronatest, ett vaccinationsintyg eller ett intyg över att de har insjuknat i och tillfrisknat från covid-19.

De begränsade öppettiderna gäller dock inte godstrafiken eller sådan nödvändig persontrafik som har en orsak att behöva överträda gränsen utanför öppettiderna.