Reflexioner

Det är inte helt okänt att Finlands läge på jordklotet är sådant att det är mörkt på kvällarna och nätterna flera månader i sträck. Och här traskar vuxna människor omkring med mörka kläder, utan den minsta reflex och tror att deras godhet lyser omkring dem som vore de Guds strålande änglar i juletid.

Att de sedan ibland har hundar i långa koppel där själva linan och hunden är lika osynliga som de själva är inte alls ovanligt – snarare en regel.

Att föräldrar dessutom tillåter sina barn att cykla i mörkret utan vare sig fram- eller baklampa är fruktansvärt ignorant mot barnen. I synnerhet som ungarna oftast vinglar hit och dit med en hand på styrstången medan de med den andra försöker hantera mobiltelefonen samtidigt som de plöjer fram i slaskiga snödrivor och på isiga gator. För att inte tala om alla de tidigare Pokemon-jakterna som ledde till verkligt farliga situationer vid bland annat Rådhustorget och kring kyrkan i Ekenäs.

Det får mig att tänka på de fem 12-13-åringar som cyklade hem från skolan nyligen. Fyra av dem hade korsat den farliga korsningen som är smal och har dålig sikt på grund av höga häckar. Den femte kom vinglande på fel sida av gatan, helt omedveten om en bil bakom honom och definitivt helt omedveten om mig som kom från höger. De flesta hade mobiltelefonen i ena handen.

Nå, man kan inte förvänta sig att lågstadielever, ens de äldsta, behärskar trafikreglerna eller förstår dem, men en försiktig ljudsignal kunde jag inte låta bli att ge för att varna pojken om de två bilar som han tydligen var helt omedveten om.

Det borde jag inte ha gjort. När jag backade in på egen gårdsplan stod gossarna plötsligt där. Två av dem var speciellt aggressiva och krävde att få veta varför jag hade tutat. – Det får man inte göra, folk kan få ont i öronen, sade den ena. Och den andra undrade bland annat hur jag som 90-åring fortfarande får köra bil.

Nå, det är en bit kvar till 90-årsdagen. Jag hoppas bara att ingen av dem hamnar under en bil när de kollar mobilen medan de cyklar.

Kim Isaksson Redaktör för extern opinion och debatt